Sambal Tempe, Hati dan Mempedal Ayam

3:59 PTG

Teringin nak makan sambal tempe, tapi tak mahu tempe digoreng garing! Kita suka tempe yang senang dikunyah, dan memang ada rasa tempe. He heeee.... bukan apa. Selalunya kalau buat sambal tempe, tempenya dihiris nipis serta digoreng garing. Jadi, taklah terasa sangat tempenya tu...hiks! Selera masing-masingkan. Maklumlah, gigi pun dah tak berapa 'kuat' untuk kunyah benda-benda 'keras'. Jadi, apa salah oleh sendiri ikut cara yang berkenan di hati. Betul tak? Jadi kali ini, kita buat sambal tempe yang agak basah sedikit. Biasanya kita tambah dengan ikan bilis, tapi kali ini kita gunakan hati dan mempedal ayam pula.

Jom, kita mulakan kerja mengolah sambal tempe. Tak ada bawang merah kecil, jadi gunakan sebiji bawang besar kisar sekali harung dengan bawang putih dan cili kering.

Bahan-bahan:
4 keping tempe - potong / hiris ukuran jari kelingking (jari orang kurus...he heheee)
200 gram hati ayam
200 gram mempedal ayam
50 gram suhun 
3 biji cili hijau - hiris
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
minyak secukupnya
garam / 2 sudu besar gula melaka / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar (5 biji bawang merah)
10 tangkai cili kering
1/2 sudu kecil belacan (tak bubuh pun tak apa)

Cara memasak:
1. Tempe dan suhun digoreng asing-asing. Ketepikan.
2. Hati dan mempedal direbus hingga masak. Toskan airnya dan hiris ikut saiz yang digemari.
3. Tinggal 4 sudu besar minyak bekas gorengan tempe dan suhun di dalam kuali.
4. Tumis bahan kisar, dan masukkan gula melaka secukupnya. Biarkan masak  hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana.
5. Masukkan pati asam jawa dan biarkan terbit minyak sekali lagi. 
6. aburkan garam / perasa pilihan secukupnya.
7. Kemudian masukkan hirisan cili hijau,hati dan mempedal. Gaul rata.
8. Seterusnya masukkan tempe goreng dan suhun yang sudah digorengt.
9. Gaul / kacau beberapa kali dan kemudian padamkan api dapur.

Ratah-ratah saja ni!

1 comments

  1. Strange "water hack" burns 2lbs overnight

    At least 160k men and women are utilizing a simple and SECRET "liquids hack" to burn 1-2 lbs each and every night as they sleep.

    It's easy and it works on anybody.

    This is how to do it yourself:

    1) Hold a glass and fill it up with water half glass

    2) And then learn this weight losing hack

    so you'll be 1-2 lbs lighter in the morning!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe