Kurma Daging Sedap : Resepi Che Jah
8:05 PTG
Setiap kali Amie cuba masak resepi Puan Che Jah, memang tidak mengecewakan malah memberi satu rasa baru dan bertambah lazat pula. Sekali lagi terima kasih buat Puan Che Jah (MIL adik perempuan Amie, Habshah) dari Shah Alam.
Kuah Kurma Daging ini agak pekat, tetapi jika anda tidak menggemarinya bolehlah tutup api ketika kuah sedang mula memekat.
Resepi : Kurma Daging
Sumber : Che Jah
Bahan-bahan:
1 kg daging - Amie gunakan lamb
3 biji kentang - belah 2
3 sudu makan rempah kurma
200ml santan
segenggam daun pudina
3 biji cili hijau - belah 2
1 biji limau nipis - ambil jusnya
sedikit minyak dicampur dengan minyak sapi / mentega / marjerin
3 cawan air
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk halus / kisar :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
sejemput jintan manis - 1/2 sudu makan
sejemput jintan putih - 1/2 sudu makan
sejemput buah pelaga - 3-4 biji
1 batang kulit kayu manis - 3cm
bunga cengkih - 3-4 biji
2 kuntum bunga lawang
Cara:
1. Rebus daging (lamb) bersama rempah kurma sehingga lembut - Amie rebus dengan api sederhana sehingga kuah pekat.
2. Panaskan sedikit minyak dan campurkan dengan sedikit minyak sapi / mentega / marjerin.
3. Tumis bahan kisar hingga wangi.
4. Masukkan daging (lamb) bersama kentang. masak hingga kentang empuk.
5. Tambahkan santan, dan biarkan sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan garam / gula / perasa pilihan, cili hijau dan daun pudina.
6. Perlahankan api supaya terbit minyak.
7. Sebelum kurma daging diangkat, perahkan jus limau nipis ke atasnya.
Lembut je dagingnya...., dengan harum pudina!
15 comments
Asslmkm kak Amie.
BalasPadamKak Amie masak apa ja pun memang menyelerakan. Hari2 makan sedap. Untung kluarga akak tau. :)
assalamualaikum kak amie..rindu kt kakak..ehh ehh sedap nye tgk..terliur plak zila tgk kambing tergolek2 tu
BalasPadamK.Amie hulur2 la kt sini ckit..
BalasPadamassalam k amie
BalasPadammemang suka sgt sy kurma daging gini
pekat2 fuhhh kompem tambah nasinya he heee
berselera makan nasi lauk kurma ni, makan dengan nasi minyak pun best juga ni.
BalasPadamTengok kurma ni, teringin pula nak buat nasi lemak
BalasPadamSedapnya ni...
BalasPadamwallahhh..resepi baru untuk dicuba ni
BalasPadamAssalammualaikum Amie...rempah 4 sekawan tu blend juga ke? bukan dah ada dlm rempah kurma?
BalasPadamMmg sedap Amie klu lah dekat kannnnnnnnnnnnnn hehhehe
BalasPadamAssalamualaikum Amie...
BalasPadamPasti sedapp kurma daging nie..
Nak cubale ikut resipi Amie...
Memang suka sangat kurma, apatah lagi makan dengan nasi yang berperisa....yummyummm
Assalamualaikum....saya dah cuba resepi amie...memang sedap...kurma ni saya buat jamuan kenduri....ternyata sedapnya sampai habis licin satu periuk ....tetamu mmg puji sedap....terima kasih kongsi resepi.
BalasPadamAzaliah,
BalasPadamwaalaikumussalam... terima kasih sudi cuba. Tak sia-sia saya kongsi resepi yang saya 'korek' dari orang dulu-dulu. Salam Aidil Adha, anak saya pun dah siap pesan masak kurma, saya dah masakkan pagi tadi, makan dengan ketupat.
nak cari resipi mesti cari blog akak... semua menjadi tau..
BalasPadamnak cari resipi mesti cari blog akak... semua menjadi tau..
BalasPadam