Timba Ilmu Hias Kek Bersama Chef Eugene Wong

3:24 PTG

Amie cuba... cuba dan terus berusaha mencuba untuk menghadiri kelas menghias kek bersama Master Eugene Wong dari Kuala Lumpur! Akhirnya Amie berjaya meluang masa selama 2 hari 1 malam untuk menimba ilmu dan berkenalan dengan lebih lanjut mengenai dunia kek dan hiasannya! 
Hari pertama kelas menghias kek.... belajar menggunakan fresh cream untuk salut kek dan juga menggubah bunga.



Ini kek pertama yang dihasilkan.... rupanya bukan mudah! Tidak mudah untuk orang dan tangan seperti Amie untuk menghasilkannya! Menyapu dan melicinkan fresh cream pada kek saja hampir 2 jam! Habis cair buruk fresh cream yang digunakan.... barulah tahu rupanya makin lama berusaha melicinkan rupa paras kek makin buruklah hasilnya! Bukan apa... tak teliti dan tak sabar nak siap dan tak tahu 'perangi' sebenar fresh cream! Kata Chef Eugene, apabila 5-6 minit freshcream berada di tangan kita, bermakna sudah tidak dapat menghasilkan bunga yang cantik disebabkan fresshcream menjadi cair oleh kepanasan genggaman tangan kita! Oooo... begitu yeww... nampak sangatlah daku ini jakun yang paling jakun!


Yang di atas ialah kek kedua, manakala yang dibawah merupakan kek ketiga.



Huh! Dari pukul 9 pagi sampai pukul 5.30 petang menghias kek dan hanya berhenti setengah jam pada pukul 1 tengahari! Memang tak boleh cari makan kalau begini gayanya.... itu komen rakan-rakan peserta kelas menghias kek! Maklumlah masing-masing tidak berpengalaman dan ini merupakan kali pertama belajar menghias kek.


Hari kedua... kononnya hendak belajar menghias kek menggunakan buttercream pula. kali ini Chef Eugene mengajar kami bagaimana untuk menghasilkan kek 2 tingkat. Seronok sangat sebab dapat menggubah bunga ros!


Penggunaan buttercream untuk hiasan lebih mudah berbanding freshcream. Oleh kerana kita ni mak-mak budak yang baru belajar, jadi tentulah ada cacat celanya di ana sini. Apa pun Amie cukup suka melihat hasil gubahan bunga ros di atas kek yang Amie hias ini. 


Menjelang pukul 4 petang, maka siaplah kek 2 tingkat yang Amie hias. Hiasan kek di bahagian atas nampaknya kelihatan senget-benget sikit.... tapi kata Chef Eugene kek yang Amie hasilkan cantik ha ha ahah.... 


Sejak dari mula belajar kek, banyak sangat salah silap Amie buat dan akhirnya di sebelah petangnya barulah Chef Eugene kata 'yes'! Sebelum ini... asyik no no no... wrong...wrong wrong!


Seronok tengok kek yang berderet... nampak  suasana romantik! Maklumlah kek kahwin ... mesti buat cantik-cantik, kata Chef Eugene.



Walaupun letih menghadiri kelas hias kek selama dua hari berturut-turut tapi Amie tidak mahu ketinggalan mengikuti kelas seterusnya di bawah ini....


Fondant... fondant! Memang kelas Chef Eugene best!


Thank you very much Chef Eugene. Datang lagi ye... kami nak belajar lagi!


13 comments

  1. Salam Kak Amie..wahhhhh berderet2 keknya..cantik..Tahniah..leps ni dah boleh ambil tempahan

    BalasPadam
  2. salam kak amie.. wahh geramnya tengok kek yang dihias ..walaupun first time tu dah nampak cantik kak amie hias... x lama blh ambil tempahan dah hihi///

    BalasPadam
  3. bestnya kak... dapat ilmu yang seronok tu..

    BalasPadam
  4. Bestnya dpt join clas, sy pun teringin juga nak blaja buat baking2 ni kak...tp masa x berapa nak ada je...insyallah 1 hari nnti mungkin....

    BalasPadam
  5. chef eugene ni mmg best kak amie..sy mula2 blajo pegang,uli fondan dgn dia la..mmg tak kedekut ilmu!

    BalasPadam
  6. cantiknyerrr!!!!!!!!! nk belajar jugak!! berapa inggit yuran dia kak?

    BalasPadam
  7. Salam amie....bestnya bljr kek...tambah ilmu yg dah amie sedia ada.

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum Amie Cayangggg,
    Maaf, lambat sikit nak ucap ni, Selamat hari raya, maaf zahir dan batin.

    Waaaa, cantikla hiasan kek yang Amie buat, lawan tokey nampaknya ni hehehe, jeles kita kat sini melihatnya, rasa nak masuk kelas semula. Tahniah, bertambah lagi seorang bakal usahawan kita.....

    BalasPadam
  9. Asslmkm Kak Amie..
    Syoknyaa.. Cantik tau hasil tangan akak. Lepas ni boleh la ambik tempahan kek kawen pulak ya

    BalasPadam
  10. assalam k amie
    cantiknya...sweettt
    seronoknya k amie dpt hadiri kelas dgn cheff terror ni.
    bila minat mesti menjadi hasilnya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe