Tenggiri Masak Asam Pedas, Telur Dadar Mayonis & Crab Stick Sayur Campur

9:39 PTG

Assalamualaikum.
Jemput nikmati hidangan tengahari (paparan sebelah malam!) kami dengan lauk Tenggiri Masak Asam Pedas, Telur Dadar Mayonis & Crab Stick Sayur Campur.


Nampaknya anak-anak lebih suka makan Crab Stick Sayur Campur dengan Telur dadar mayonis, manakala Tenggiri Masak Asam pedas tidak di usik. Bolehlah dipanaskan lagi untuk lauk hidangan malam pula!



Resepi : Ikan Pari Masak Asam Pedas
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 keping ikan tenggiri
3 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - belah 2
garam dan gula secukup rasa
2 keping asam gelugur
2 cawan air
minyak

Bahan kisar:
15 biji cili kering
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5 cm belacan
1cm halia
1cm kunyit hidup
1 sudu teh lada putih

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak. Jika terlalu kering tambah, sedikit air.
2. Tambah 2 cawan air, dan masukkan asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan. Biarkan kuah mendidih.
3. Masukkan ikan tenggiri dan biarkan sehingga masak.
4. Perasakan dengan garam serta gula.



Resepi : Telur Dadar Mayonis
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 biji telur gred AA
4 sudu makan mayonis
1 labu bawang besar - dicincang
1/2 biji capsicum merah - didadu
1 batang daun bawang (spring onion) - di hiris
10 biji cili padi - dihiris
1 sudu teh serbuk pati ayam Maggi
mentega

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali mentega. Gaul sebati.
2. Panaskan mentega di dalam kuali dan dadar telur dengan api perlahan sehingga masak.



Resepi : Crab Stick Sayur Campur 
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
6 batang crab stick saiz XL - potong 3
1 cawan potongan kobis bunga
1/2 cawan potongan kobis panjang
1/2 batang lobak merah - potong bulat
10 biji kacang manis - potong 2
1/2 biji capsicum hijau
3 batang spring onion - potong 3cm
3 ulas bawang putih - pecahkan
1/2 labu bawang besar - cincang
4 biji cili hijau - hiris
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan serbuk  Maggi Cukup Rasa
minyak

Cara:
1.  Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang besar serta cili hijau hingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah dan crab stick. Tambahkan sedikit air jika gorengan terlalu kering.
3. Masukkan kobis bunga, kobis panjang dan kacang manis. Gaul sebati.
4. Setelah tumisan hampir masak, masukkan capsicum dan juga spring onion. Kacau lagi.
5. Masukkan sos tiram, dan serbuk Maggi Cukup Rasa.
6. Gaul  rata dan tutup api dapur.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe