Acar Peria

7:30 PTG

Assalamualaikum.
Jom kongsi resepi Acar Peria. Sebut tentang peria sudah pasti ada dua situasi berbeza yang ditunjukkan. Kerut muka dan senyum! Kerut muka sebab terbayang kepahitannya. Dan senyum pula kerana memikirkan di sebalik rasanya yang pahit peria merupakan ubat yang paling mujarab untuk penyakit! 


Ramai yang sudah tahu khasiat di  sebalik rasa pahit peria. Kebiasaan mengambil peria  dalam sajian dipercayai boleh merawat darah tinggi, penyakit kencing manis, cirit-birit, menghilangkan gatal akibat demam campak, menyembuhkan gout dan penyakit athma. Ada yang meramas hirisan peria dengan garam dan membilasnya supaya hilang pahit peria. Ada yang makan begitu sahaja tanpa menghilangkan rasa pahit tersebut. Apa pun, tidak perlu menunggu datang darah tinggi atau kencing manis datang bertandang untuk makan peria. Orang kata, jimat sebelum habis, beringat sebelum kena. Yang takut dengar nama peria kerana pahitnya, tengok sajalah resepi ini (itu pun kalau mahu baca)... yang berminat bolehlah kongsi resepi yang Amie dan kakak ipar Amie selalu hidangkan untuk keluarga.



Resepi : Acar Peria
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 biji peria - belah 2, buang biji dan bahagian yang putih, hiris nipis
1/2 batang lobak merah - hiris halus
1 biji mangga muda - kupas kulit dan ricih halus
1 kuntum bunga kantan - belah 2 dan hiris halus
1 labu bawang besar - belah 2 dan hiris halus
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
3 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam / gula secukup rasa

Cara:
Gaul kesemua bahan di atas. Biarkan seketika sebelum dihidangkan.
Jika ingin kurangkan rasa pahit peria, selepas dihiris taburkan satu sudu makan garam dan ramas hingga keluar air peria. Kemudian bila dengan air dan peras peria hingga kering.

12 comments

  1. saya suka peria tp tak pernah buat acar peria..bleh try nsnti.

    BalasPadam
  2. sedap,zila peminat tegar peria katar atau yg biasa tue..bisanye celur dah cicah sambal belacan jew kak..nnt try yg nie plk la..nmpak sedapp.

    BalasPadam
  3. Uuu waaa...bestnya ni...kebetulan makcik tengah on diet jadi ngam betul kalau makan acar peria...makcik suka peria...

    BalasPadam
  4. Acar peria memang x pernah makan....takut pahit. Tapi peria antara sayur kegemaran arwah mak. Masak campur sardin....

    BalasPadam
  5. Hello Amie, first time saya tengok ni achar peria.
    I love peria, but in this achar form, lagi best!
    Da tentu tiga pinggan nasi lichin dapat makan ni.
    Love your pics.....well taken.
    Have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    BalasPadam
  6. Salam sayang kak amie..mieza suka peria kak..sedap..selalu mieza goreng celup tepung kruppp krappp kak sedapnyer..buat acar cenggini memang belum pernah try test lagi..mieza suka semua jenis acar dan kerabu..sedapnya..mieza posa nih..bak semangkuk kak :)

    BalasPadam
  7. Aslmkm Kak...saya suka peria goreng celup tepung..hehe..acar tak pernah makan lagi

    BalasPadam
  8. Dulu saya salah seorang yang tak suka makan peria. Tapi sekarang dah boleh terima.

    BalasPadam
  9. Lama tak singgah dapur Amie, ada acar peria rupanya. Memang bagus khasiat peria ni..

    BalasPadam
  10. salam amie..masih teringat pahitnya peria..dah lama tak mkn..menu berkhasiat ni.. :)

    BalasPadam
  11. salam kak amie..

    sangat suka makan sambal atau acar peria..kalau peria yang dimasak kurang minat pula..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe