Ikan Tenggiri Masak Asam Rebus
5:50 PTG
Assalamualaikum.
Jom nikmati hidangan tengahari (paparan terlajak ke petang!) dengan lauk Ikan Tenggiri Masak Asam Rebus. Walaupun ringkas tapi dijamin menyelerakan.
Resepi : Ikan Tenggiri Masak Asam Rebus
Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
3 keping ikan tenggiri
600ml air
1 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
2 biji tomato - belah 2
garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
5 biji cili merah - buang biji
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit belacan
Cara:
1. Masukkan air di dalam periuk. Maukkan semua bahan kisar, serai dan asam gelugur.
2. Biarkan masak hingga mendidih.
3. Masukkan ikan tenggiri dan masak lagi selama 5 minit. Kemudian masukkan tomato.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
8 comments
Pekena dgn sambal belacan best ni
BalasPadamFaveret ni kak..suka masak asam rebus ni..hirup kuah nya tu...kenyang mkn lauk cam gini..:-)
BalasPadamsedapnya...makan ngan nasi n cili kicap..perghh..
BalasPadamZila suka kuah ltk byk2 sedapnye kak..
BalasPadamPergh!!, makan dengan nasi panas2, best ni!
BalasPadammasakan kesukaan saya.Amie tayang kat sini buat saya terliur!
BalasPadamsalam kak amie..
BalasPadamsaya suka sangat makan ikan rebus..menu ni memang kesukaanku..
ikan tenggiri masak apa pun sedap kak mie..kuah asam gini slurppp je hirup.
BalasPadam