Pages

Selasa, 28 Mei 2013

Tenggiri Masak Asam Pedas, Telur Dadar Mayonis & Crab Stick Sayur Campur

Assalamualaikum.
Jemput nikmati hidangan tengahari (paparan sebelah malam!) kami dengan lauk Tenggiri Masak Asam Pedas, Telur Dadar Mayonis & Crab Stick Sayur Campur.


Nampaknya anak-anak lebih suka makan Crab Stick Sayur Campur dengan Telur dadar mayonis, manakala Tenggiri Masak Asam pedas tidak di usik. Bolehlah dipanaskan lagi untuk lauk hidangan malam pula!



Resepi : Ikan Pari Masak Asam Pedas
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 keping ikan tenggiri
3 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - belah 2
garam dan gula secukup rasa
2 keping asam gelugur
2 cawan air
minyak

Bahan kisar:
15 biji cili kering
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5 cm belacan
1cm halia
1cm kunyit hidup
1 sudu teh lada putih

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak. Jika terlalu kering tambah, sedikit air.
2. Tambah 2 cawan air, dan masukkan asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan. Biarkan kuah mendidih.
3. Masukkan ikan tenggiri dan biarkan sehingga masak.
4. Perasakan dengan garam serta gula.



Resepi : Telur Dadar Mayonis
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 biji telur gred AA
4 sudu makan mayonis
1 labu bawang besar - dicincang
1/2 biji capsicum merah - didadu
1 batang daun bawang (spring onion) - di hiris
10 biji cili padi - dihiris
1 sudu teh serbuk pati ayam Maggi
mentega

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali mentega. Gaul sebati.
2. Panaskan mentega di dalam kuali dan dadar telur dengan api perlahan sehingga masak.



Resepi : Crab Stick Sayur Campur 
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
6 batang crab stick saiz XL - potong 3
1 cawan potongan kobis bunga
1/2 cawan potongan kobis panjang
1/2 batang lobak merah - potong bulat
10 biji kacang manis - potong 2
1/2 biji capsicum hijau
3 batang spring onion - potong 3cm
3 ulas bawang putih - pecahkan
1/2 labu bawang besar - cincang
4 biji cili hijau - hiris
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan serbuk  Maggi Cukup Rasa
minyak

Cara:
1.  Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang besar serta cili hijau hingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah dan crab stick. Tambahkan sedikit air jika gorengan terlalu kering.
3. Masukkan kobis bunga, kobis panjang dan kacang manis. Gaul sebati.
4. Setelah tumisan hampir masak, masukkan capsicum dan juga spring onion. Kacau lagi.
5. Masukkan sos tiram, dan serbuk Maggi Cukup Rasa.
6. Gaul  rata dan tutup api dapur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan