Ikan Percik - Ikan Lumahan Percik

1:17 PTG

Assalamualaikum.
Salam sayang buat semua. Jom ambil seekor seorang Ikan Lumahan Percik yang Amie hidangkan di bawah ini.


Resepi asal menggunakan ikan bawal, tapi Amie gunakan ikan lumahan. Ikan lumahan mungkin sekali ikan kembung saiz besar kalau di semenanjung ye... orang Sabah panggil ikan lumahan.



Resepi : Ikan Percik
Sumber : 1 Hari 1 Resepi oleh Chef Hanieliza

Bahan A:
1 ekor ikan bawal - Amie gunakan 4 ekor ikan lumahan seberat 1kg
2 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu teh gula
1 sudu teh halba
2 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa

Bahan B: di kisar
10 tangkai cili kering
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 batang serai

Cara:
1. Lumurkn sedikit garam dan kunyit pada ikan.
2. Masakkan semua bahan kecuali ikan sehingga pecah minyak dan pekat.
3. Bakar ikan sambil sapukan kuah yang sudah pekat tadi.
4. Hidang dan hiaskan dengan salad atau pun timun.

11 comments

  1. singgah sini nak tumpang makan ni, sedapnya ikan percik ni Amie....wat terliur je..lenkali leh cuba ni..

    BalasPadam
  2. Sedapnya Amie ikan percik.. MaDiHaA dah lama benar tak buat lauk percik ni. biasanya buat percik waktu bulan puasa je.. hehe.. ni kerap sgt tengok kawan2 masak lauk percik.. terliur pula dibuatnya...

    BalasPadam
  3. salam kak amie..

    sedapnya menu..ikan lumahan percik..

    BalasPadam
  4. nampak sedap sangat...Ikan lumahan pun sy tak kenal...

    BalasPadam
  5. Assalam amie,kita nak sekor ikan lumuhan percik sedap nampak tu. Mesti best percik ni bau aroma halbakan.

    BalasPadam
  6. Pintu jgn dikunci ya..senang sy masuk rumah...nasi un kena masak lebih...saya kuat makan..

    BalasPadam
  7. Assalam, Amie
    Lama tak ke dapur Amie ni. Oh, ikan lumahan tu ikan kembung rupanya. Bagi Ayah, asalkan ikan, itu lebih tinggi markahnya berbanding ayam, apa lagi daging. Ikan percik Amie tu Ayah ambil semua, hihihi. Selamat mengundi!

    BalasPadam
  8. jalan petang2 ni rasa teringin tgk ikan akak ni...
    aduyai terliur ikan percik ....
    http://monasrie.blogspot.com/

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe