Sup Ayam Daun Kemangi & Sayur Campur Goreng Taucu

3:53 PTG

Assalamualaikum.
Menu ringkas kami hari ini, Sup Ayam Daun Kemangi & Sayur Campur Goreng Taucu dan tak ketinggalan sambal kicap ABC perah jus limau kasturi! Kami tiga beranak saja yang makan termasuk Fuad dan Fairuz. Encik Suami sudah bersantap di majlis orang kahwin. 


Kalau anda sudah biasa dengan bau daun kemangi sudah tentu tidak ada masalah dengan aromanya. Amie suka bubuh beberapa tangkai dalam sup kerana baunya mampu meningkatkan selera.... haiyyaaa...janganlah menambahkan selera tambah nasi dalam pinggan pulak! Amir suka hirup supnya yang hangat-hangat panas wangi kemangi!



Resepi : Sup Ayam Daun Kemangi
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
6 ketul daging ayam
1 batang jagung manis - potong 4
2 biji kentang - belah 2
1/2 batang lobak merah  - potong bulat
3 tangkai daun kemangi
1 inci halia - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1/2 labu bawang besar - hiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1/2 sudu makan lada putih - tumbuk
1 liter air
serbuk Maggi Cukup Rasa

Cara:
1. Masukkan air dalam periuk.
2. Didihkan bersama semua bahan di atas kecuali lada putih, daun kemangi dan serbuk perasa Maggi.
3. Setelah daging ayam dan kesemua bahan yang lain masak, masukkan lada putih, serbuk Maggi Cukup Rasa dan akhir sekali daun kemangi.
4. Biarkan seketika dan kemudian tutup api dapur.



Selalunya kalau masak sayur campur kita bubuh sos tiram, tapi nampaknya stok sudah habis! Oleh kerana mata telah terpandang setengah botol taucu manis di dalam peti sejuk sewaktu mengumpul segala macam sayur campur, terfikir pula untuk tambahkan taucu dalam sayur! Rasanya pun okey... taklah masin sangat sampai tak boleh dimakan he he ehhh....

Resepi : Sayur Campur Goreng Taucu
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 cawan potongan bunga kobis
12 biji kacang manis - potong 2
3 batang daun bawang  - potong sepanjang 3cm
1/2 batang lobak merah - potong kecil-kecil
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang dan toskan airnya
3 ulas bawang putih - hiris
1/2 labu bawang besar - hiris
1 biji cili merah - hiris
2 sudu makan taucu manis
minyak
1 sudu teh serbuk Maggi Cukup Rasa

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah serta udang kering hingga wangi.
2. Masukkan lobak merah dan kacau sebentar.
3. Masukkan bunga kobis dan kacau lagi. Jika inginkan sayur agak lembut, tambahkan sedikit air dan biarkan seketika.
4. Tambahkan taucu dan gaul sebati.
5. Akhir sekali masukkan kacang manis dan daun bawang. Kacau lagi.
6. Perasakan dengan serbuk Maggi Cukup Rasa.


Sambal Kicap ABC sebagai pelengkap hidangan.... nak cepat makan punya pasal, tumbuk cili pun kasae-kasar je,,,,  Tak kisahlah Kak Ton.....janji sedap!



3 comments

  1. sedap tu k.Amie..nanti bleh cuba yg sup tu...

    BalasPadam
  2. tak pernah buat sup daun kemangi, tapi Cik Wan suka buat ulam mentah jer, pokok ni ada tanam dalam pasu, senang je..petik terus boleh dibuat ulam, fresh dari ladang hehehe.
    Nanti boleh cuba buat sup pula.

    BalasPadam
  3. assalam k amie
    sedapnya menu k.amie ni lengkap
    mcm2

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe