Assalamualaikum.
Salam sayang buat semua. Jom ambil seekor seorang Ikan Lumahan Percik yang Amie hidangkan di bawah ini.
Resepi asal menggunakan ikan bawal, tapi Amie gunakan ikan lumahan. Ikan lumahan mungkin sekali ikan kembung saiz besar kalau di semenanjung ye... orang Sabah panggil ikan lumahan.
Resepi : Ikan Percik
Sumber : 1 Hari 1 Resepi oleh Chef Hanieliza
Bahan A:
1 ekor ikan bawal - Amie gunakan 4 ekor ikan lumahan seberat 1kg
2 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu teh gula
1 sudu teh halba
2 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa
Bahan B: di kisar
10 tangkai cili kering
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 batang serai
Cara:
1. Lumurkn sedikit garam dan kunyit pada ikan.
2. Masakkan semua bahan kecuali ikan sehingga pecah minyak dan pekat.
3. Bakar ikan sambil sapukan kuah yang sudah pekat tadi.
4. Hidang dan hiaskan dengan salad atau pun timun.
singgah sini nak tumpang makan ni, sedapnya ikan percik ni Amie....wat terliur je..lenkali leh cuba ni..
BalasPadamSedapnya Amie ikan percik.. MaDiHaA dah lama benar tak buat lauk percik ni. biasanya buat percik waktu bulan puasa je.. hehe.. ni kerap sgt tengok kawan2 masak lauk percik.. terliur pula dibuatnya...
BalasPadamsalam kak amie..
BalasPadamsedapnya menu..ikan lumahan percik..
Sedapnya...
BalasPadamhari ni masak bubur nasi jer..
BalasPadamnampak sedap sangat...Ikan lumahan pun sy tak kenal...
BalasPadamAssalam amie,kita nak sekor ikan lumuhan percik sedap nampak tu. Mesti best percik ni bau aroma halbakan.
BalasPadamPintu jgn dikunci ya..senang sy masuk rumah...nasi un kena masak lebih...saya kuat makan..
BalasPadamAssalam, Amie
BalasPadamLama tak ke dapur Amie ni. Oh, ikan lumahan tu ikan kembung rupanya. Bagi Ayah, asalkan ikan, itu lebih tinggi markahnya berbanding ayam, apa lagi daging. Ikan percik Amie tu Ayah ambil semua, hihihi. Selamat mengundi!
waaa...sedap sedap sedap...
BalasPadamjalan petang2 ni rasa teringin tgk ikan akak ni...
BalasPadamaduyai terliur ikan percik ....
http://monasrie.blogspot.com/