Sup Ayam Mak Nan

9:52 PTG

Assalamualaikum.
Sebelum terlupa, Amie kongsikan satu lagi resepi ringkas dan berkhasiat yang tersiar dalam Majalah AROMA Edisi Januari 2013. Resepi ini Amie peroleh daripada kakak ipar, dan antara khasiat yang terkandung dalam hidangan ini ialah jika selalu diamalkan terutama menghirup supnya, boleh mengurangkan panas badan. Sup Ayam Mak Nan ini Amie namakan sedemikian sempena nama panggilan kakak ipar dalam kalangan keluarga, dan resepi ini merupakan resepi sup Cina. Biasanya hanya kaki atau leher ayam yang direnih, tetapi Amie gunakan seekor ayam bulat saiz sederhana kecil.


Resepi Sup Ayam Mak Nan
Sumber : Mynah Relay

Bahan-bahan:
1 ekor ayam segar seberat 1.5kg - bersihkan
1 labu bawang besar - belah 4
15 biji kurma merah (red dates) – hiris sedikit dikedua-dua hujung buah
5 kuntum cendawan shiitake – cuci dan rendam hingga kembang
1 kuntum cendawan putih (white fungus) – rendam sehingga kembang

1 batang lobak merah – belah dua dan potong 6

3 biji ubi kentang – belah 2
garam / perasa pilihan
2 liter air



Cara:
1. Didihkan air dalam periuk dan rebus kurma merah selama 10 minit.
2. Masukkan cendawan shiitake bersama bawang besar diikuti dengan ayam.

3. Setelah air mendidih sekali lagi, masukkan lobak merah bersama kentang.

4. Perlahankan api dan tutup periuk. Renih selama 1 jam.
5. Masukkan cendawan putih dan garam. Renih lagi selama 10 minit.

6. Hidangkan semasa masih panas.




Sekiranya anda biasa merenih sup begini, memang harum semerbak ruangan dapur anda dengan aroma cendawan shiitake yang bertemu dengan kurma merah!

6 comments

  1. Wah...confirm berpeluh habis menghirup kuah ayam mak nan ni...kalau letak cili padi potong memang membakar lemak...

    BalasPadam
  2. Saya sentiasa ada stok kurma merah kering tu. Sebab saya suka rebus, dan minum airnya. Siap buat stok bekal ke tempat kerja. Belajar dari kawan Cina saya. Ianya bagus utk kesihatan dalaman.

    Tapi boh dalam sup belum berani cuba lagi. Takut anak-anak tak mo makan. hehehe

    BalasPadam
  3. sedapnya nampak..ayam duk dalam tu..anak2 suri cukup suka dengan sup..tambah kalau tegok ayam sekor..mesti berebut nak amik tang paha hehe

    BalasPadam
  4. Rahel,
    memang peluh2 Rahel... tak bubuh cili potong sebab nak sejukkan badan he he hehh

    Azieazah,
    Amie belajar buat sup Cina ni pun sebab terpikat dengan khasiat kurma merah tu, boleh tambah darah tu...

    Suri,
    suka buat sup gini sebab menyihatkan.

    BalasPadam
  5. sedapnye resepi ni..bole cuba buat nt..:-)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe