Telur Cencaluk Berserai
3:02 PTG
Assalamualaikum.
Betul tak kalau Amie katakan telur sebagai penyelamat keadaan sekiranya kesuntukan dan kebuntuan untuk menyediakan lauk hidangan dalam jangka masa yang singkat? Kalau setuju, mari kita nikmati bersama Telur Cencaluk Berserai yang telah menyelesaikan masalah Amie di petang Jumaat yang mendung ini. Terlebih dahulu Amie ucapkan ribuan terima kasih kepada Che Mat Gebu kerana sentiasa sudi berkongsi pelbagai pilihan resepi yang mudah, ringkas dan sudah semestinya enak!
Sebelum ini Amie telah menyelongkar dapur Che Mat dan bertemu dengan resepi Telur Cencaluk Berserai. Bahan-bahan yang digunakan sangat ringkas dan biasanya ada dalam simpanan di dapur kita. Kebetulan pula, Amie agak lewat pulang ke rumah, jadi ketika anak-anak pulang dari solat Jumaat, hidangan tengahari belum sempat disediakan. Memang ada lebihan lauk semalam, tetapi elok juga rasanya kalau Amie tambah lagi satu menu yang ringkas dan mudah sementara menunggu nasi yang ditanak mengering.
Syukurlah Amie masih teringat bahan yang tersenarai untuk menyediakan resepi Telur Cencaluk Berserai ini. Minta izin Che Mat, Amie panjangkan pula di sini untuk tatapan bersama. Mudah-mudahan Che Mat sentiasa dilimpahi rezeki kerana sentiasa berkongsi hidangan yang mudah untuk dipraktikkan di dapur kami!
Resepi : Telur Cencaluk Berserai
Sumber : Che Mat Gebu - Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan:
4 biji telur
1 1/2 camca besar cencalok, toskan airnya
1 biji bawang besar dadu kecil
1 biji cili merah, buang biji, cincang halus
1 biji cili hijau, buang biji, cincang halus
1 batang serai, ambil bahagian putih sahaja, cincang halus
2 tangkai daun sup, hiris halus
1 camca teh baking powder
Secubit gula
Belahan limau kasturi, untuk hiasan
Cili padi merah untuk hiasan
1 1/2 camca besar cencalok, toskan airnya
1 biji bawang besar dadu kecil
1 biji cili merah, buang biji, cincang halus
1 biji cili hijau, buang biji, cincang halus
1 batang serai, ambil bahagian putih sahaja, cincang halus
2 tangkai daun sup, hiris halus
1 camca teh baking powder
Secubit gula
Belahan limau kasturi, untuk hiasan
Cili padi merah untuk hiasan
Cara:
- Satukan semua bahan2 diatas kecuali belahan limau kasturi dan cili padi merah, kacau hingga rata. Panaskan non-stick pan saiz 4 inci (yang ni terpulang pada anda), letakkan sedikit minyak, ratakan.
- Kemudian senduk kan 1/4 bahagian bancuhan tadi dan biar masak dengan api sederhana hingga permukaan kental, berhati terbalikkan dan masak hingga kuning keemasan, alih dalam pinggan. Buat kaedah sama hingga habis
- Hidangkan bersama cili padi dan belahan limau kasturi jika suka. Hidangkan panas bersama nasi hangat dan lauk2 lain....Selamat mencuba.
Bila Encik Suami ternampak Amie dadar telur ini, katanya telur nampak cantik dan sanggup pula dia menunggu untuk merasa sekeping sebelum kembali ke tempat kerjanya. Amie dapat 5 keping Telur Cencaluk Berserai. Ketika makan, Amie tanya si bongsu: Sedap tak dik? Sedap... katanya. Jadinya, setiap seorang dapat sekeping Telur Cencaluk Berserai untuk dinikmati bersama nasi putih yang masih panas. Sayangnya, tak seorang pun tahu Amie bubuh cencaluk di dalamnya!
15 comments
Oooo....x de rasa cencaluk ye kak....bole try nnti....
BalasPadamNmpk cantik je telur2 tu....mkn plak dgn nasi panas....mmg sdap lah....
kak amie suntuk2 pon dan lagi olah resepi..kalo nens,mmg telur dadar sedadar nye lah..haha..ni kira resepi org yg rajin dan byk masa la bg nens ni..haha..
BalasPadamcomel2 je kak amie buat..;)
Assalam kak amie cayang..wah dtg arini da telor dadar cencaluk yer,dapnyer nmpk..Molat2 jer,ltak bkng pwder yer kak,nti pas pntng leh ler wat..
BalasPadamAmie cayang..ummi tak pernah makan lagi yng bubuh cencaluk macam ni,nampak sedap dan comel pula tu, dapat satu sorang.
BalasPadamAssalam amie, sedap nampak telur tu, cantik pulak tu, kalo kita pun tunggu nak rasa juga. nak cuba cencaluk tak ada pulak
BalasPadamSalam kak amie.. tun xpenah mkn cencaluk. hihi.. nmpk sgt gebu la telur tu, sekali imbas nmpk mcm penkek.
BalasPadamSyifa,
BalasPadamcantik ye... tu pasal bila Encik Suami tengok kakak goreng telur tu dia kata cantik, dan sanggup tunggu selesai digoreng, katanya nak makan juga, barulah dia pergi kerja balik!
Nens,
memang kena jadi lipas kudung Nens...
Zaliedana,
waalaikumussalam...memang molat2 ikut resepi Che Mat gebu!
Ummiross,
BalasPadamalhamdulillah Ummi... dunia masakan tanpa sempadan, meriahkan Ummi...
Rosa,
waalaikumussalam...seronok tengok hasilnya yang nampak molek ye Rosa.
Tun,
anak-anak tak sedar dah termakan cencaluk dalam telur!
wah..dah jadi macam ancake kan///
BalasPadamKak Ros,
BalasPadambetul tu kak..comelkan...
kalo taw ada cencaluk diorang tak nak mkn ke?nak kena try ni...nak try taknak bgtaw ada cencaluk jugak..hehe
BalasPadamFaa,
BalasPadammemang begitulah anak-anak...
lama tak makan cencaluk..rindu pula rasanya bila tengok amie buat ni..uwaaa..nak sket!
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamkak!!! faa buat resepi ni n rasa dia memang tersangat awesome! strategi tak bgtaw ingredients dia pon berjaya. tp bukan kat anak2 laa sebab faa xkawen n xde anak lagi. tp berjaya pada abah faa..hehehehe..thanks akak..
BalasPadamhttp://faafeefoo.blogspot.com/2013/01/set-lunch-ala-kampung-kuah-santan.html