Iftar Hari Ke 27 : Mee Hokkien & Jus Kedondong Asam Boi

7:22 PTG

Assalamualaikum.



Bujang sulung berbuka puasa bersama rakan sekelas di rumah gurunya. Dia minta Amie sediakan sedikit juadah untuk dibawa bersama. Amie masak juadah berbuka puasa yang paling mudah disediakan iaitu Mee Hokkien. Resepi asal Mee Hokkien ini Amie ambil dari Buku Masakan Selera Malaysia Chef Wan. Amie tambah kuantiti bahan masakan yang Amie gunakan.

Resepi : Mee Hokkien
Sumber : Selera Malaysia Che Wan

Bahan-bahan:
350 gram mee kuning segar - bilas
55 gram sawi bunga - dicuci dan dipetik
200 gram paha atau dada ayam - dihiris dan diperasakan dengan kicap[ cair serta tepung jagung
200 gram sotong - dibersihkan dan dihiris
200 gram udang - dibersihkan dan dibuang kulit
4 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - dicincang
1cm halia - dicincang
1 sudu besar sos tiram
1.5 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar minyak bijan
garam dan gula secukup rasa

Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng kacau bawang putih serta halia hingga wangi.
2. Masukkan sotong, udang serta ayam dan goreng kacau selama beberapa minit. Keluarkan sotong apabila sotong telah masak.
3. Masukkan bahan-bahan lain ke dalam kuali dan goreng kacau selama 3-4 minit. Kembalikan sotong ke dalam kuali. Perasakan dengan garam dan gula dan hidangkan segera.



Amie sempat sediakan Jus Kedondong  Asam Boi untuk anak-anak. Cara penyediaannya mudah mudah sahaja, cuma terpulang kepada kita untuk membuatnya atau sebaliknya. 


Resepi : Jus Kedondong Asam Boi
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
7 biji buah kedondong - buang kulit dan biji akarnya, dan potong-potong isi kedondong
gula pasir secukup rasa
4 gelas air masak
8 biji asam boi
ketulan ais

Cara:
1. Kisar buah kedondong bersama air masak dan gula pasir hingga hancur.
2. Tapiskan bahan kisar.
3. Tuangkan ke dalam gelas. 
4. Masukkan asam boi dan ketulan ais.
5. sedia untuk dinikmati.



Ikan Siakap Kukus di atas merupakan resepi ulangan untuk menghabiskan stok peti sejuk sebelum berangkat pulang menjelang Aidil Fitri nanti. Untuk resepinya bolehlah klik DI SINI. Dan seperti yang dijangkakan memang si bongsu meratah sebahagian ikan kukus ini sementara yang lain makan Mee Hokkien. Suka benar nampaknya bongsu Amie makan ikan kukus!


Ini menu untuk Amie. Entah mengapa, semenjak dua menjak ini hanya hidangan begini yang boleh ditelan bersama nasi panas. Yang penting, perut mesti diisi. Wokey, selamat berbuka semua. Jumpa lagi.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe