Iftar Hari Ke 25 : Siakap Kukus & Kuey Teow Goreng Seafood

7:26 PG

Assalamualaikum.


Malam tadi Amie tidak berkesempatan untuk up-date blog dengan menu berbuka puasa. Entah kenapa, rasa letih sangat badan, menyebabkan Amie tidur lebih awal dari kebiasaan. Minta maaf kepada rakan pengunjung kerana Amie tidak memaparkan sebarang kuih atau biskut raya. Maklumlah, cadangnya tahun ini kami akan beraya di kampung tetapi kami tidak dapat tempat sebab penerbangan penuh dari Lahad Datu semenjak 11 Ogos hingga 18 Ogos, walaupun kami cuba menempah 3 bulan lalu! Insya-Allah, ada rezeki pulanglah kami beraya di Selangor nanti.
Wokey, kembali semula kepada menu berbuka puasa. Amie sediakan Kuey Teow Goreng Seafood dengan Siakap Kukus. Ada dua hidangan semuanya, dan anak-anak boleh pilih untuk makan kuey teow atau makan nasi. Nampaknya hanya si bongsu seorang yang tidak menyentuh kuey teow sebaliknya meratah sebahagian besar ikan siakap. Amie gunakan 1/2 potongan ikan siakap bahagian sebelah memandangkan ikan ini terlalu besar, 4 kg 1 ekor! Kerja Amie lebih mudah kerana penjual ikan telah bersihkan sisik dan memotong ikan tersebut. Amie kukus ikut cara Amie seperti di bawah.

Resepi : Siakap Kukus
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg ikan siakap - sebelah bahagian ekor ikan
3cm halia - hiris
1 batang serai - diketuk
1/3 batang lobak merah - kupas dan hiris
1 kuntum bunga kantan - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1/2 labu bawang besar - hiris
10 biji cili padi
1 sudu besar sos ikan
5 sudu besar chicken sweet chilli sauce Thai

Cara:
1. Letak ikan ke dalam dulang pengukus. Renjiskan seluruh bahagian ikan dengan sos ikan.
2. Letakkan kesemua bahan yang lain ke atas badan ikan kecuali chicken sweet chilli sauce Thai.
3. Kukus ikan selama 15 minit atau sehingga ikan masak.
4. Buka penutup pengukus dan tuangkan chicken sweet chilli sauce ke atas ikan.
5. Kukus lagi selama 5 minit. 
6. Tutup api dan hidangkan panas.



Kuey Teow Goreng Seafood.

18 comments

  1. berbuka simple tapi sedap memang menjadi pilihan ...

    BalasPadam
  2. Fulamak bestnya kuey teow tu, mai sepinggan, hikhik!

    Amie, balik Selangor nanti, jom la singgah di Bangi. Ummi pun balik kampung, tapi cuti kejap je.

    BalasPadam
  3. Dr awal puasa hingga skrg dapur maya akk sentiasa berasap....akk mmg rajin n mas sentiasa teruja dgn hidangan akk tu hihihi....

    BalasPadam
  4. assalam amie..ikan siakap kukus memang sedap kan acik pun selalu jugak buat.
    terima kasih pada amie..sebab banyak resepi air amie yang acik dah buat dan sedap sangat..terbaru ni belimbing campur lemon..tapi dah sedap2 buat..belimbing pulak dah habis..tak de jual dipasaraya dah..terima aksih amie..

    BalasPadam
  5. semalam baru makan siakap kukus kt kedai..hehehe..

    bestnyer kutiaw seafood tu..nape xde resepi kak ami..nens x reti la nk bajet kuah die b4 letak mee,kutiow dlm kuah tu..kdg2 x basah, adekala melimpah ruah & cair..menyelerakan btol tgk kak ami buat ni..pekat & sebati gaulan die..;)

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum Amie,
    lauk kukus2 camni mmg sedap...tak kiralah waktu puasa ker tak puasa ker..mmg sentiasa menggamit selera...apa pun kukus style amie ni bertambahlah harum sbb ada bunga kantan...
    Di kesempatan ini Iza ucapkan Selamat Hari Lebaran Minal Aidin Wal Faidzin buat Amie dan keluarga. Semoga segala amalan selama kita berada dimadarasah Ramadhan mendapat keberkatan dari-Nya.

    BalasPadam
  7. Assalam Amii, sedapnya ikan kukus tu, kat rumah saya ni anak2 pun suka ikan siakap, tapi msk sambal je, saya suka kukus , nmpk meyelerakan. Hurmm nak buat mcm manakan kalo tak boleh blk, kena siap sedia raya kat situ la.

    BalasPadam
  8. dua2pun sodap kak amie....
    tp bila dh smpai waktu berbuka tu,sikit je yg dimknnya.....kekdg tu saya share lg 1 pinggan dgn anak....

    BalasPadam
  9. Amie,
    raya kat mana-manapun xpe, janji bersama org disayangi. Selamat hari raya maaf zahir & bathin.

    BalasPadam
  10. salam amie...selamat hari raya. Sedapnya menu awak .

    BalasPadam
  11. telan air liur saya kak...huhu...

    BalasPadam
  12. besarnya! untung org kat sana kan. hehe..

    BalasPadam
  13. sedapnya...

    Memg terliur

    Thanks kak.. kongsi resepi yg best sokmo..

    BalasPadam
  14. akk amie,
    zila pun baru masak ikan siakap .tp masak 3 rasa..x sempat nk ambar bagai kak..he hhe ank dh rentap:)

    BalasPadam
  15. sedapnya kak...lama tak makan ikan kukus...huhuhu

    BalasPadam
  16. assalam
    sedapnye k.Amie, ikan siakap tu buat naik selera je

    BalasPadam
  17. Bundo ucap selamat menyambut hari raya buat amie sekeluarga

    BalasPadam
  18. sedapnya semua tuu...

    amie,selamat menyambut hari raya dari saya..maaf dipinta jika terdapat silap dan salah...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe