Iftar Hari Ke 20 : Nasi Sardin, Popia & Jus Oren

8:15 PTG

Assalamualaikum.


Petang tadi teragak-agak, nak masak ke tidak. Nak masak ke tak payah. Tidur dulu lepaskan lelah. Lepas solat Asar, terus masuk dapur sediakan jus oren untuk minuman berbuka puasa nanti. Ingatkan Amie nak sambung rehat tapi, gatal juga hati dan tangan kakinya untuk berperang dengan periuk kuali. Akhirnya Amie sediakan hidangan ringkas iaitu masak Nasi Sardin. Sebelum ini Amie pernah membuatnya DI SINI. Dan di bawah ini pula gambar Nasi Sardin yang Amie hasilkan untuk kali pertama. Gambar di atas itu gambar hari ini, nampak semua tak menarik sebab kelam-kabut mengambil gambar, tambahan pula hari sudah senja dan tiba waktu untuk berbuka.


Resepi : Nasi Sardin
Sumber : Buku Resepi Aneka Hidangan Nasi (Sa'adiah Mohamad)

Bahan-bahan:
2 pot beras - dibersihkan
air secukupnya
1 tin ikan sardin - Amie gunakan tin yang besar
5 ulas bawang merah - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
3 sudu besar tomato puri
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil serbuk lada sulah
garam
minyak
sedikit badam & bawang goreng - Amie tidak bubuh


Cara:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan tomato puri, sos cili, sos tiram, garam, serbuk lada sulah dan sos ikan sardin.
3. Setelah mendidih masukkan beras dan air secukupnya.
4. Apabila nasi hampir masak, lubangkan di bahagian tengah nasi dan masukkan ikan sardin. Tutupkan semula lubang tadi dan biarkan nasi masak hingga kering- Amie tidak buat lubang dan tidak masukkan ikan sardin.
5. Apabila menghidang taburkan bawang goreng dan badam.

Oleh kerana Amie tidak masukkan ikan sardin ke dalam nasi, Amie masak ikan sardin secara berasingan. Untuk menggantikan sebahagian besar sos ikan sardin yang telah dicampur ke dalam Nasi Sardin, Amie tambahkan tomato puri, sos cili dan juga sos tiram ke dalam ikan sardin ini.



Yang di bawah ini, Bendi Tumis Udang kering, lauk tambahan.


Popia lagi! Baru dua hari lepas Amie buat popia, hari ini hidangkan popia lagi. Sebenarnya ada kisah di sebalik popia yang Amie buat petang tadi. Dua hari lepas, pada hari Rabu, iftar ke 18, salah satu menu berbuka puasa kami memang popia goreng yang Amie buat sendiri. Setelah mengalas perut seadanya,( dan Amie lihat ada lebih kurang 10 batang popia di dalam piring), kami menunaikan solat Maghrib. Setelah selesai solat Maghrib, Amie terdengar Encik Suami meninggikan suara dengan bujang tengah. Rupanya bujang tengah tidak mahu ikut solat terawih, dengan alasan ingin mengulangkaji kerana keesokan harinya ada ujian di sekolah. Dipendekkan cerita, Encik Suami mendapat mesej mengatakan bujang tengah tiba-tiba demam panas! Encik Suami memendekkan solat terawih kepada 8 rakaat dan bergegas pulang. Kami sangat terkejut kerana bujang tengah menggigil-gigil di bawah selimut sambil mengerang tapi badannya panas membahang! Malam itu juga Encik Suami kejarkan bujang tengah ke bahagian kecemasan di hospital. Dalam tempoh tidak sampai 2 jam selepas berbuka puasa (dalam keadaan sihat walafiat sebelum itu), suhu bujang tengah mencecah 40 darjah! Amie memang cukup cemas, sebab sebelum ini bujang tengah pernah ditahan selama 3 hari di wad kerana demam panas.


Doktor menasihatinya supaya jangan memakai baju, dan badannya memang masih terasa panas, serta tidak mampu untuk bergerak. Ketika kami bersahur, si sulung menghulurkan kepada Amie satu bungkusan. Apa isinya? Beberapa batang popia goreng! Rupanya si bujang tengah sembunyikan lebihan popia goreng yang Amie lihat di atas meja pada petang berbuka puasa. Patutlah, bila Amie ke dapur, habis licin tak tinggal satu pun! Sayangnya, bujang tengah tidak ada selera untuk menjamah sebarang makanan! Keesokan harinya, bujang tengah terpaksa bercuti sekolah, dan Amie memohon kepada Penolong Kanan Petang supaya membenarkannya mengambil ujian pada hari yang lain.
Hati seorang ibu memang mudah tersentuh walaupun hanya perkara kecil dan seremeh popia! Amie membayangkan, si bujang tengah akan menikmati popia yang disembunyikannya, tetapi akhirnya terpaksa diberikan kepada abang dan adiknya kerana demam panas yang tiba-tiba menyerangnya. Hari ini, Amie sediakan lagi popia, biarlah bujang tengah makan sepuas-puasnya. Dan ketika kami berbuka puasa petang tadi, Amie sempat mengusik:

- Kenapa sembunyikan popia malam tu dik?
+ Popia tu sedap! Takut tak dapat makan banyak.
- Malam tu adik sempat makan popia (yang disembunyikan)?
+Tak. Tak ada selera.

Kami ketawa mengenangkan peristiwa tersebut. Memang tidak begitu melucukan, dan tidak pula mencuit perasaan. Namun, jauh di sudut hati Amie.... masih terbayang keinginan si bujang tengah untuk menikmati popia yang disembunyikan tetapi tidak kesampaian kerana demam panas yang tiba-tiba menyerangnya!


Selamat berbuka puasa.

16 comments

  1. Nasi sardin, sangat special ! Oh, I suka sangat bendi masak dengan sambal.

    BalasPadam
  2. assalam amie, oh istemewanya nasi sardin, mesti sedap mkn ngan bendi, saya pun suka bendi.

    sian bujang tengah tiba2 demam, air dlm badan kurang tu agaknya cepat naik panasnya

    BalasPadam
  3. nasi sardin anak yg kecik tu mesti sukerr.. nnt nak try..

    BalasPadam
  4. Alahai tersentuh pulak ummi baca pasal si bujang tengah tu, siap sorok popia lagi. Moga sibujang tengah Amie dah sihat walafiat sekarang..

    BalasPadam
  5. untungnya org dlm rumah kak Amie ni. mkanan semua menyelerakan walau simple. :D

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum Amie,
    Perrrhhhh Alhamdulilah sedapnya Amie berbuka dgn nasi sardin hari ni...tak pelawa Kak Lin pun...hik3 gurau jer...

    BalasPadam
  7. sian si bujang tengah...harap2 dah sembuh. Lepas ni boleh makan puas2 popia tu ya....

    BalasPadam
  8. assalam kak amie,sdp sgt agaknyer popia air tangan mummy diorang,sbb tuh si bujang tgh smp sorok popia tuh,klo ank2 n suami suka mskan kita,mmg kita lagi semangat nk msk kan kak..Wah teruk juga demam ank akk yer smp 40 suhu nya..Dah sihat ke dia kak..hope cpt2 ler sembuh ya..

    BalasPadam
  9. Kalo demam pns yg tinggi mmg doc x kasi pakai baju...kena mandi mcm biasa n bilik pun kena dlm keadaan suhu yg sejuk je kali bahang suhu bdn xkn turun....jiran mas ada bg petua....sedikit kapur sirih dibancuh dgn air, selawatkn n lumurkn satu bdn mcm pakai bedak sejuk, insyaallah panasnye akan hilang...sofar mas x pernah try lg la...mudah2an ank akk segera sembuh...

    Wahhh akk memang rajin....kita dh makin mls...msk nan ado janji sahur janji buka hihihi terliur nengokkn bende grg tu...sedap!

    BalasPadam
  10. kalo kak ami sambung rehat, jwbnyer xdelah menu iftar 20..hehe..esok hari mggu baru ler nens masak2..hehe..leh buat menu tuk hari mggu ni..hehe..;)

    BalasPadam
  11. kasihan abg tengah tak sempat mkn popia yg disorok... mujur mamanya rajin menggodek.. hehe.. seronok ya ada byk masa petang2 dpt masak juadah berbuka yg sedap2 utk keluarga.. tahun ni madiha berbuka ala kadar aje...

    BalasPadam
  12. salam kenal dna folow sini juga =)
    1st time tengok nasi sardin mesti bestkan...

    jom singgah sini
    lobaksusue.blogspot.com

    BalasPadam
  13. Sonia,
    memang special nasi sardin tu.

    Rosa,
    waalaikumussalam... ini sajalah idea untuk buka puasanya Rosa,
    memang betul tu.... dia kurang minum air kosong!

    Aeinio,
    silakan... sedap tau!

    BalasPadam
  14. Ummiross,
    agaknya dia memang rasa tak sedap badan sejak sian... tu pasal cari alasan tak mahu solat terawih, rupanya memang nak demam..kesiankan Ummi, sekarang dah sihat dah.

    Asmara,
    alhamdulillah As... masih ada kesempatan untuk masak-masak.

    Kak Lin,
    waalaikumussalam... jemput Kak Lin, jemput jangan malu-malu ye...he he he eh

    BalasPadam
  15. MP,
    alhamdulillah... dah sembuh, dah makan popia lagi, katanya apa tau.... ini mama sayalah, popia mama memang sedap!

    Zaliedana,
    waalaikumussalam...
    memang kami sekeluarga hantu popia... buatnya tak cukup tangan, makannya kejap je licin he he heh...
    memang memeranjatkan kami, tiba2 40 darjah!

    BalasPadam
  16. Mas Sani,
    terima kasih atas petua tu hye... alhamdulillah, anak dah kembali sembuh, memang sepanjang malam tak pakai baju, tidur dalam air-cond, minum air badak lagi, bagi lagi air kundur.
    Kalau ikutkan hati memang malas nak masak Mas, tapi... bila kenang anak-anak suka masakan ibunya, gagahkan juga ke dapur.

    Nens,
    sampai masanya kalau dah tak larat... berehatlah gamaknya he he he ehh

    Madiha,
    memang kesian kan Madiha... tercuit hati sebab benda yang dia suka makan akhirnya tak lalu nak makan!

    Qasehnya Rania,
    terima kasih sudi singgah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe