Resipi Telur Dadar Kegemaran Firdaus

7:37 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.

Semenjak dua menjak ini setiap hari hujan. Kalau tidak hujan pagi, hujan tengah hari dan kadang-kadang hujan petang atau pun malam. Kalau hujan sebelah petang memang mendungnya menggelapkan seluruh alam LD. Jadi, apabila masak tidaklah ambil gambar sebab hasilnya suram sahaja. Kita bukannya mahir bab menangkap gambar.

Untuk entri kali ini, kita paparkan hidangan makan minggu lepas. Masak ringkas-ringkas, tapi apabila disusun dalam talam nampak macam banyak dan meriah dengan warna-warninya. Talam hidangan kali ini:
  • Nasi Putih
  • Telur Dadar
  • Ikan Bolu Pindang dengan Daun Kemangi
  • Ulam Romaine Lettuce & Tomato Ceri
  • Budu & Tempoyak
  • Buah Mangga Manila

Hidangan Tengah Hari / Malam


Ikan Bolu Pindang dengan Daun Kemangi

Telur Dadar Firdaus

Resipi Telur Dadar Firdaus
Bahan-bahan:
  • 3 biji telur ayam
  • 1 labu bawang besar - cincang
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 10 tangkai cili padi - cincang
  • 1 rumpun daun bawang - hiris halus
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 2 sudu besar air
  • garam / perasa pilihan
  • 1/2 cawan minyak
Cara memasak:
  1. Pukul telur bersama bawang besar, bawang putih, daun bawang, cili padi, tepung beras, air dan garam / perasa pilihan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali.
  3. Tuangkan adunan telur dan biarkan sehingga bahagian bawah telur berwarna kuning coklat keemasan.
  4. Kemudian terbalikkan telur.
  5. Pastikan sehingga warnanya juga sama dengan bahagian telur dadar yang sudah diterbalikkan.
  6. Padamkan api dapur.

Romaine Letuuce & Tomato Ceri

Budu & Tempoyak

Mangga Manila

Jemput makan sama!


10 comments

  1. Elok nampak telur dadar tu garing je. Letak tepung beras nanti boleh la try letak jugak.

    BalasPadam
  2. Hidangan lengkap yang menyelerakan
    Cuma wak tak makan budu dan tempoyak

    BalasPadam
  3. Ooo ada resepi nak masak telur goreng tu.. blh la try.

    BalasPadam
  4. oo.. tambah tepung beras bagi garing
    Saya belum pernah makan budu macam tu.. biasa makan yang dalam nasi kerabu je.

    BalasPadam
  5. Mesti rangup² telur dadar tu sebab ada tepung beras.

    BalasPadam
  6. selalu buat telur dadar tak pernah tambah tepung beras. emm kena cuba ni

    BalasPadam
  7. Garing telur dadar tu kak amie...sedap makan tu..semerbak bau bila goreng

    BalasPadam
  8. JD nak buat telur dadar seperti itu 😍😍😍. Garing luarnya, lembut di dalam

    BalasPadam
  9. nampak sedap betul dengan segala isi dalamnya tu kak, ini kalau Aiyan memang tak makan la telur dadarnya tu.. bawang tak mau segala daunnya pun tak mau

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe