Kuih Tradisional Dilupa Jangan

4:51 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.

Biasanya kalau cuti sekolah termasuklah cuti hari Sabtu atau Ahad, kami akan bawa Firdaus jalan-jalan ke pasar. Biar dia kenal sayur-sayuran, buah-buahan dan haiwan laut. Teringat zaman remaja abang-abangnya, Abang Farid yang tidak tahu membezakan mana satu daun pandan dengan daun pisang. Fairuz pula apabila disuruh cabut serai dirumpunnya, dibawakannya daun ubi! Agaknya sampai sekarang kalau Bonda kita teringat, pecah berderai tawanya. Peristiwa ini berlaku beberapa tahun lalu ketika kami beraya di Selangor. Amie hendak masak rendang dan minta Fairuz cabutkan serai di kebun. Diunjukkannya daun ubi... Lailahaillallah! Tapi bab ikan, rasanya Fairuz lebih mahir berbanding kami sebab hidupnya kini bergelumang dengan ikan siang dan malam!

Pagi kelmarin Encik Suami bawa kami jalan-jalan cari sarapan. Encik Suami beli nasi kuning. Kemudian kami singgah di gerai kuih-muih. Ramailah peniaga kecil berniaga di situ. Kuih-kuih tersebut sudah siap dibungkus. Setiap bungkus mengandungi lima ketul kuih dengan harga RM3.00.

Tidak sampai hati pula apabila lalu di setiap gerai, ditegurnya kami supaya membeli kuih jualan mereka. Jadi Encik Suami pun belilah sebungkus di gerai sini, sebungkus di gerai sana dan sebungkus di gerai sanun. Katanya, nanti akan dikirimkan untuk abangnya di kampung. Amie pula kalau sudah banyak kuih yang dibeli, bolehlah hulur separuh kepada jiran.


Ikut pusingan jam:
  • Kuih Lapis
  • Kuih Bandang-bandang
  • Kuih Sawallah / Taripang
  • Karipap
  • Kuih Puteri Ayu
  • Kuih Puteri Ayu Berinti
  • Kuih Bom Bijan
  • Kuih Lenggang

Kuih yang paling Amie suka sudah tentulah kuih bandang-bandang. Kuih ini lebih kurang sama dengan kuih nagasari. Aduhai...sebut kuih nagasari teringat air tangan Bonda kita yang sangat sedap dan wangi! Waktu kami kecil dulu, sebelum waktu tidur Bonda akan menyiapkan bahan untuk sarapan pagi seperti apam, bingka, lepat ubi dan seumpamanya. Kuih nagasari juga merupakan salah satu jenis kuih yang selalu Bonda jadikan sebagai sarapan pagi. Kuih nagasari air tangan Bonda ini aromanya masih dapat dihidu dalam kenangan!

14 comments

  1. Sedap semuanya..kuih sawallah/taripang tu inti bihun ke? kuih lenggang dipanggil kuih ketayap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kuih sawallah lebih kurang kuih getas di tempat kita.

      Padam
  2. Uncle tak lupa... cuma tak ingat nama... huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah kita Uncle. Sudah ada tanda-tanda tu hihihiii.

      Padam
  3. Sedap semuanya.. Kuih Bandang-bandang dan Kuih Sawallah / Taripang tu je yang pertama kali sha tengok..

    BalasPadam
  4. Cantik! Pandai Kak Amie susun dan pilih sudut ambil gambar. Dah boleh buat gambar pinterest pulak 😄

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehee.... ikut hati yang syok sendiri ni Carneyz.

      Padam
  5. puteri ayu berinti tu, inti apa kak? kelapa ke... kacang merah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Inti kelapa gula merah, macam ini kuih lenggang.

      Padam
  6. Saya dari dulu hingga skr LBH suka kue tradisional seperti Ini kak. Mungkin Krn mama pandai masak, dan dulu rutin membuat kue tiap sore utk teman minum teh.

    Ga tau lah kapan trakhir makan kue nagasari. Dah lamaaaa sangat, mungkin zaman elementary school 🤣

    Salah satu kue buatan mama yg saya sukaaa sangat. Krn wangi, pakai potongan angka, sedap memang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kuih nagasari memang sangat sedap.
      Waktu kecil dulu, emak saya selalu bikin untuk sarapan pagi tapi isinya pisang yang sudah masak.
      Saya selalu melihat kuih-kuih tradisional yang sangat cantik di Indonesia. Comel-comel!
      Kreatif sungguh mereka mengolah kuih dan menjadikannya makanan yang menarik mata yang memandang.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe