Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik

9:09 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah. Masih dapat kongsi resipi harian yang ringkas tapi tetap menyelerakan. Sebenarnya Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik ini sudah pernah Amie paparkan gambarnya di sini: TONGKENG AYAM GORENG NESTUM & IKAN HARUAN TASIK MASAK TEMPOYAK. Rupa-rupanya Amie lupa hendak kongsikan resipi Tongkeng Ayam Goreng Nestum juga! Tak apalah, kita tengok di bawah nanti resipi Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik dulu. Ikan haruan tasik ini saiznya besar dan sudah dibersihkan serta dipotong-potong. Amie beli bahagian isi yang sudah siap dipotong.

Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik


Resipi Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik
Bahan-bahan:

  • 3 kepingan ikan haruan tasik
  • 3 sudu besar tempoyak
  • 1/2 batang timun - belah - buang biji
  • 1 keping asam gelugor - pilihan / boleh tambah kalau ingin lebih rasa masam
  • 1 helai daun kunyit - siat-siat
  • 1 batang serai - diketuk - potong 2
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 800 ml air

Bahan tumbuk halus / kisar:

  • 7 biji cili padi 
  • 2 cm kunyit hidup
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Masukkan air ke dalam periuk.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk / kisar ,  timun, serai, asam gelugur, dan tempoyak. Biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan ikan haruan tasik. Masak sekitar 5 - 7 minit.
4. Setelah ikan masak, masukkan daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.
6. Keluarkan asam gelugur.


Asam Rebus Tempoyak Haruan Tasik

35 comments

  1. Sedapnya... tengok kuah tu sedap kalau dihirup panas panas..

    BalasPadam
  2. CCL tak makan ikan haruan , tapi resepi ni boleh tukar pakai ikan lain juga kan .

    BalasPadam
  3. Haruan tasik ni fav Pak Zain tau Kak Amie, tapi akt sini susah nak dapat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mesti sedap kalau Pak Zain yang masak. Biasanya Pak Zain masak apa ye, lemak cili padi ke?

      Padam
  4. sedapnya hirup kuah tu. ada pulak ikan masin goreng memang complete la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah, kalau ada ikan masin goreng tak nampak dah mak mentua lalu kat belakang!

      Padam
  5. haruan tasik tu ikan darat ke ikan laut? ia adik beradik dnegan haruan misai kucing tu yang kat sawah tu ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ikan Laut ni Lady.
      Tak tahulah adik-beradik ke tidak sebab hidup dalam air masin.

      Padam
  6. Memang nampak besar betul haruan tu, Kak Amie. Uiiishhh.. sedap ni hirup² kuah tempoyak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah kami beli yang sudah dipotong SK. Kalau beli seekor entah sampai tahun bila nak menghabiskannya.

      Padam
  7. Ikan haruan ni kan kalau tak reti masaknya bau hanyir.....untung la kalau pandai masaknya.....saya tak reti nak masak ikan haruan ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agaknya dia hidup di ar masin, jadi taklah sehanyir ikan air tawar.

      Padam
  8. Kelihatan segar dan sedap...kuah bening en menggiurkan kak amie...pengen mbul praktikkan resepnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah Mbul. Resipi di tempat kami simple dimple saja.

      Padam
  9. saya belum pernah cuba tempoyak, dahulu mama pernah dapat oleh-oleh dari Malaysia tetapi saya tak boleh makan kerna saya masih kecik.. hahaha kasian

    BalasPadam
  10. Sedapnya hirup kuah asam rebus, letak dalam nasi bagi banjir pun sedap ya amat :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedapkan PH. Firdaus pun pandai hirup kuah asam rebus.

      Padam
  11. super mantap
    menu yang sedap, nikmat
    kuahnya menggoda selera

    BalasPadam
  12. Sedap ni, masak tempoyak. Resepi dia pun nampak mudah. Nanti nak cuba. :)

    BalasPadam
  13. sedapnya.. selalu nmpk masak gulai atau asam rebus campur tempoyak ni kuahnya pekat mst sedap... tp sy pulak x mkn tempoyak tu yg x pernah cuba

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap Mira.
      Oooo... tak pernah makan tempoyak pula.

      Padam
  14. Ini berarti ikan danau atau Tasik ya kak? Bukan ikan laut kan?

    Saya agak bingung baca namanya. Nanti nak cari nama dia dlm BHS Indonesia apa.😄. Tapi terbayang kuahnya, kliatan segar ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Namanya saja haruan tasik tapi sebenarnya tinggal di laut. Bukan di danau atau tasik.

      Padam
  15. Sedap lauk asam rebus tempoyak. Terima kasih kak Amie kongsikan resipinya. Kalau teringin nanti boleh cuba.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe