Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah. Masih dapat kongsi resipi harian yang ringkas tapi tetap menyelerakan. Sebenarnya Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik ini sudah pernah Amie paparkan gambarnya di sini: TONGKENG AYAM GORENG NESTUM & IKAN HARUAN TASIK MASAK TEMPOYAK. Rupa-rupanya Amie lupa hendak kongsikan resipi Tongkeng Ayam Goreng Nestum juga! Tak apalah, kita tengok di bawah nanti resipi Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik dulu. Ikan haruan tasik ini saiznya besar dan sudah dibersihkan serta dipotong-potong. Amie beli bahagian isi yang sudah siap dipotong.
Alhamdulillah. Masih dapat kongsi resipi harian yang ringkas tapi tetap menyelerakan. Sebenarnya Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik ini sudah pernah Amie paparkan gambarnya di sini: TONGKENG AYAM GORENG NESTUM & IKAN HARUAN TASIK MASAK TEMPOYAK. Rupa-rupanya Amie lupa hendak kongsikan resipi Tongkeng Ayam Goreng Nestum juga! Tak apalah, kita tengok di bawah nanti resipi Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik dulu. Ikan haruan tasik ini saiznya besar dan sudah dibersihkan serta dipotong-potong. Amie beli bahagian isi yang sudah siap dipotong.
Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik |
Bahan-bahan:
- 3 kepingan ikan haruan tasik
- 3 sudu besar tempoyak
- 1/2 batang timun - belah - buang biji
- 1 keping asam gelugor - pilihan / boleh tambah kalau ingin lebih rasa masam
- 1 helai daun kunyit - siat-siat
- 1 batang serai - diketuk - potong 2
- garam / gula / perasa pilihan
- 800 ml air
Bahan tumbuk halus / kisar:
- 7 biji cili padi
- 2 cm kunyit hidup
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
Cara memasak:
1. Masukkan air ke dalam periuk.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk / kisar , timun, serai, asam gelugur, dan tempoyak. Biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan ikan haruan tasik. Masak sekitar 5 - 7 minit.
4. Setelah ikan masak, masukkan daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.
6. Keluarkan asam gelugur.
Asam Rebus Tempoyak Haruan Tasik |
Sedapnya... tengok kuah tu sedap kalau dihirup panas panas..
BalasPadamMemang sedap hirup kuah panas-panas.
PadamCCL tak makan ikan haruan , tapi resepi ni boleh tukar pakai ikan lain juga kan .
BalasPadamBoleh CCL. Pilihlah ikan kegemaran.
PadamTentu sedap ni
BalasPadamSelamat menjamu selera
Terima kasih Wak.
PadamHaruan tasik ni fav Pak Zain tau Kak Amie, tapi akt sini susah nak dapat
BalasPadamMesti sedap kalau Pak Zain yang masak. Biasanya Pak Zain masak apa ye, lemak cili padi ke?
Padamsedapnya hirup kuah tu. ada pulak ikan masin goreng memang complete la.
BalasPadamWah, kalau ada ikan masin goreng tak nampak dah mak mentua lalu kat belakang!
Padammasak tempoyak mesti sedap punya
BalasPadamPeminat tempoyak ye Dana.
Padamharuan tasik tu ikan darat ke ikan laut? ia adik beradik dnegan haruan misai kucing tu yang kat sawah tu ke?
BalasPadamIkan Laut ni Lady.
PadamTak tahulah adik-beradik ke tidak sebab hidup dalam air masin.
Memang nampak besar betul haruan tu, Kak Amie. Uiiishhh.. sedap ni hirup² kuah tempoyak.
BalasPadamItulah kami beli yang sudah dipotong SK. Kalau beli seekor entah sampai tahun bila nak menghabiskannya.
PadamIkan haruan ni kan kalau tak reti masaknya bau hanyir.....untung la kalau pandai masaknya.....saya tak reti nak masak ikan haruan ni.
BalasPadamAgaknya dia hidup di ar masin, jadi taklah sehanyir ikan air tawar.
PadamKelihatan segar dan sedap...kuah bening en menggiurkan kak amie...pengen mbul praktikkan resepnya
BalasPadamCubalah Mbul. Resipi di tempat kami simple dimple saja.
Padamuishh sedapnyaaa
BalasPadamJemput AD.
Padamsaya belum pernah cuba tempoyak, dahulu mama pernah dapat oleh-oleh dari Malaysia tetapi saya tak boleh makan kerna saya masih kecik.. hahaha kasian
BalasPadamAyuk Naia, belajar makan tempoyak.
PadamSedapnya hirup kuah asam rebus, letak dalam nasi bagi banjir pun sedap ya amat :D
BalasPadamSedapkan PH. Firdaus pun pandai hirup kuah asam rebus.
Padamsuper mantap
BalasPadammenu yang sedap, nikmat
kuahnya menggoda selera
Terima kasih saudara.
PadamSedap ni, masak tempoyak. Resepi dia pun nampak mudah. Nanti nak cuba. :)
BalasPadamResipi campak-campak memang sedap kan Nur.
Padamsedapnya.. selalu nmpk masak gulai atau asam rebus campur tempoyak ni kuahnya pekat mst sedap... tp sy pulak x mkn tempoyak tu yg x pernah cuba
BalasPadamSedap Mira.
PadamOooo... tak pernah makan tempoyak pula.
Ini berarti ikan danau atau Tasik ya kak? Bukan ikan laut kan?
BalasPadamSaya agak bingung baca namanya. Nanti nak cari nama dia dlm BHS Indonesia apa.😄. Tapi terbayang kuahnya, kliatan segar ini
Namanya saja haruan tasik tapi sebenarnya tinggal di laut. Bukan di danau atau tasik.
PadamSedap lauk asam rebus tempoyak. Terima kasih kak Amie kongsikan resipinya. Kalau teringin nanti boleh cuba.
BalasPadam