Pages

Ahad, 4 Februari 2024

Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah. Masih dapat kongsi resipi harian yang ringkas tapi tetap menyelerakan. Sebenarnya Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik ini sudah pernah Amie paparkan gambarnya di sini: TONGKENG AYAM GORENG NESTUM & IKAN HARUAN TASIK MASAK TEMPOYAK. Rupa-rupanya Amie lupa hendak kongsikan resipi Tongkeng Ayam Goreng Nestum juga! Tak apalah, kita tengok di bawah nanti resipi Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik dulu. Ikan haruan tasik ini saiznya besar dan sudah dibersihkan serta dipotong-potong. Amie beli bahagian isi yang sudah siap dipotong.

Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik


Resipi Asam Rebus Tempoyak Ikan Haruan Tasik
Bahan-bahan:

  • 3 kepingan ikan haruan tasik
  • 3 sudu besar tempoyak
  • 1/2 batang timun - belah - buang biji
  • 1 keping asam gelugor - pilihan / boleh tambah kalau ingin lebih rasa masam
  • 1 helai daun kunyit - siat-siat
  • 1 batang serai - diketuk - potong 2
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 800 ml air

Bahan tumbuk halus / kisar:

  • 7 biji cili padi 
  • 2 cm kunyit hidup
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Masukkan air ke dalam periuk.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk / kisar ,  timun, serai, asam gelugur, dan tempoyak. Biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan ikan haruan tasik. Masak sekitar 5 - 7 minit.
4. Setelah ikan masak, masukkan daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.
6. Keluarkan asam gelugur.


Asam Rebus Tempoyak Haruan Tasik

35 ulasan:

  1. Sedapnya... tengok kuah tu sedap kalau dihirup panas panas..

    BalasPadam
  2. CCL tak makan ikan haruan , tapi resepi ni boleh tukar pakai ikan lain juga kan .

    BalasPadam
  3. Haruan tasik ni fav Pak Zain tau Kak Amie, tapi akt sini susah nak dapat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mesti sedap kalau Pak Zain yang masak. Biasanya Pak Zain masak apa ye, lemak cili padi ke?

      Padam
  4. sedapnya hirup kuah tu. ada pulak ikan masin goreng memang complete la.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah, kalau ada ikan masin goreng tak nampak dah mak mentua lalu kat belakang!

      Padam
  5. haruan tasik tu ikan darat ke ikan laut? ia adik beradik dnegan haruan misai kucing tu yang kat sawah tu ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ikan Laut ni Lady.
      Tak tahulah adik-beradik ke tidak sebab hidup dalam air masin.

      Padam
  6. Memang nampak besar betul haruan tu, Kak Amie. Uiiishhh.. sedap ni hirup² kuah tempoyak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah kami beli yang sudah dipotong SK. Kalau beli seekor entah sampai tahun bila nak menghabiskannya.

      Padam
  7. Ikan haruan ni kan kalau tak reti masaknya bau hanyir.....untung la kalau pandai masaknya.....saya tak reti nak masak ikan haruan ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agaknya dia hidup di ar masin, jadi taklah sehanyir ikan air tawar.

      Padam
  8. Kelihatan segar dan sedap...kuah bening en menggiurkan kak amie...pengen mbul praktikkan resepnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah Mbul. Resipi di tempat kami simple dimple saja.

      Padam
  9. saya belum pernah cuba tempoyak, dahulu mama pernah dapat oleh-oleh dari Malaysia tetapi saya tak boleh makan kerna saya masih kecik.. hahaha kasian

    BalasPadam
  10. Sedapnya hirup kuah asam rebus, letak dalam nasi bagi banjir pun sedap ya amat :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedapkan PH. Firdaus pun pandai hirup kuah asam rebus.

      Padam
  11. super mantap
    menu yang sedap, nikmat
    kuahnya menggoda selera

    BalasPadam
  12. Sedap ni, masak tempoyak. Resepi dia pun nampak mudah. Nanti nak cuba. :)

    BalasPadam
  13. sedapnya.. selalu nmpk masak gulai atau asam rebus campur tempoyak ni kuahnya pekat mst sedap... tp sy pulak x mkn tempoyak tu yg x pernah cuba

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap Mira.
      Oooo... tak pernah makan tempoyak pula.

      Padam
  14. Ini berarti ikan danau atau Tasik ya kak? Bukan ikan laut kan?

    Saya agak bingung baca namanya. Nanti nak cari nama dia dlm BHS Indonesia apa.😄. Tapi terbayang kuahnya, kliatan segar ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Namanya saja haruan tasik tapi sebenarnya tinggal di laut. Bukan di danau atau tasik.

      Padam
  15. Sedap lauk asam rebus tempoyak. Terima kasih kak Amie kongsikan resipinya. Kalau teringin nanti boleh cuba.

    BalasPadam