Ikan Pari Rebus Air Asam

6:07 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Ikan Pari Rebus Air Asam ini tersimpam di galeri HP sejak 07 Disember 2023. Hari ini barulah tiba giliran dijadikan entri. Kesian dia! Sabar sajalah.... ahaks!

Walaupun sudah hilang ditelan masa, namun kelazatannya masih terasa melintasi tekak. Kalau ada yang tolak lauk begini, rugilah dia kan.

Hendak menyediakannya sangatlah mudah. Tak cerewet memerlukan banyak bahan. Hanya perlu rebus, dan kemudian masukkan bahan air asam. Amie gunakan sedikit sahaja pati asam jawa, kerana Amie hendak 'masamkan' dengan jus limau kasturi.


Resipi Ikan Pari Rebus Air Asam

Bahan-bahan:
  • 4 keping ikan pari - bersihkan
  • 1 sudu kecil pati asam jawa
  • 2 sudu kecil belacan bakar - hancurkan
  • 5 biji limau kasturi - ambil jusnya - boleh kurang / lebih ikut kemasaman yang disukai
  • 11 biji cili padi - hiris
  • 1 biji tomato - hiris
  • 3 biji bawang merah - kupas kulit - hiris
  • 2 cawan air - boleh tambah jika suka kuah banyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Masukkan air dalam periuk. 
  2. Masukkan ikan pari. Biarkan sehingga air mendidih dan ikan pari mula masak.
  3. Kemudian masukkan pati asam jawa, belacan bakar, hirisan cili padi dan hirisan tomato serta hirisan bawang merah.
  4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  5. Akhir sekali tuangkan jus limau kasturi.
  6. Padamkan api dapur.

Ikan Pari Rebus Air Asam


10 comments

  1. sedapnye lauk kak emie.. xpe, kite kosongkan draf lepas ni :D.. keluarkan satu persatu dalam draf..

    BalasPadam
  2. sedapnya Amie, kak ana nih kalau lah suami boleh makan belacan memang teringin nak buat air asam gini tapi rumah ni suami dengan anak tak boleh makan belacan, alahan depa :)

    BalasPadam
  3. SA suka menu macam ni sedap hirup kuah..

    BalasPadam
  4. Tak pernah masak ikan pari....kalau teringin nak makan beli je.....masak camni sedap tu makan dengan nasi.....

    BalasPadam
  5. Kalau masakan cikgu tak pernah tak terliur....Ikan pari segar pastinya sedap...kalau tempat saya di Kedah..guna ikan ketuka ( tak tau la anak pari atau memang jenia kecik)

    BalasPadam
  6. Sy pernah makan ikan pari air asam yg dimasak kakak kantin.

    BalasPadam
  7. Boleh masak ni... ikan dah ada. Cuma tang belacan tu...

    BalasPadam
  8. Naaaah ikan pari Ini termasuk yg saya sukaaaa kak Amie. Ikan pari, dan ikan hiu, Krn 2 ikan ini biasa dimasak di Tapanuli tengah, kampung saya . Biasanya dimulai. Tapi dibakar pun sedaaap.

    Saya blm pernah rasa kalo dimasak asam. Tapi kalo ikannya pari, saya yakin bisa suka 😄👍

    BalasPadam
  9. Kalau saya kena tolak kak Amie sebab tak makan ikan pari. Kena tukar ikan kembung. hihi..Tapi lauk ni memang menyelerakan. Lagi-lagi kalau puasa tu, tak pandang lauk lain dah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe