Udang Galah Goreng Berempah

8:56 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kelmarin kami beli udang galah di Eco Fresh Seri Perdana. Sejak berbelas tahun lepas jarang sangat hendak jumpa udang galah di pasar. Dengarnya sejak buaya semakin membiak, nelayan pun sudah tidak aktif lagi menangkap udang. Memang banyaklah buaya di LD! Nak mandi laut pun takut sebab memang merata tempat ada buaya. Nampaknya buaya bukan saja berada di sungai, tapi banyak tertumpu di muara pula!

Udang galah yang kami beli ini datangnya dari daerah Beluran. Bukan udang galah ternak tapi datang dari sungai.  Entah bila hendak jalan-jalan ke Beluran. Dengarnya di sana masih banyak udang sungai. Memikirkan terpaksa melalui Jalan Sandakan yang seperti jalan di bulan, terpaksalah tunda keinginan. Berzikir sajalah sebagai jalan terakhir supaya dapat ke sana kan Mama Cella.

Ada beberapa jenis udang galah dijual mengikut saiz. Saiz paling kecil berharga RM35.00. Dua puluh tahun dulu harga saiz kecil hanya RM15-RM20 sahaja. Nak buat macamana. Dah semua harga naik, tak kanlah harga udang galah tetap begitu kan!

Encik Suami kata goreng sajalah udang galah itu. Jadi Amie pun goreng sajalah, tapi bubuh rempah sikit.

Udang Galah Goreng Berempah

Ada telur di bawah perut udang galah. Haa... yang itu tahulah, jenis udang galah betina.

Udang galah ini kotorannya di atas kepala betul-betul di hujung bawah sikit dari matanya. Gunting dari kulit kepala dari lehernya, dan tarik kelongsong berisi kotoran yang berwarna hitam keluar. 


Resipi Udang Galah Goreng Berempah ini Amie olah sendiri. Entah cukup entah tidak bahannya, yang penting sedaplah rasanya.

Resipi Udang Galah Goreng Berempah
Bahan-bahan:
  • 7 ekor udang galah saiz sederhana kecil - bersihkan 
  • 2 pelepah daun kari - lurutkan
  • 10 tangkai cili padi - gunting sedikit hujungnya - supaya apabila digoreng tidak pecah / meletup
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu besar tepung beras
  • minyak
  • garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1/2 sudu kecil lada putih
  • 2 batang serai - hiris
Cara memasak:
  1. Masukkan udang di dalam sebuah bekas.
  2. Masukkan semua bahan kisar, tambahkan daun kari, jintan manis, serbuk kari, serbuk kunyit, garam / perasa pilihan dan tepung beras.
  3. Gaul dan biarkan seketika.
  4. Panaskan minyak untuk menggoreng tenggelam.
  5. Goreng udang galah sehingga masak.
  6. Akhir sekali goreng lebihan bahan pemerap hingga garing. Jangan lupa sebelum angkat, masukkan cili padi hingga layu sahaja.
  7. Angkat dan toskan.
  8. Taburkan di atas udang galah goreng.

Kaki Udang galah Goreng Berempah ini garing. Sedap pula apabila dikunyah!



22 comments

  1. Sedapnyaaa...tapi nieyl tengah pantang seafood..

    BalasPadam
  2. Bukan udang galah pun boleh ikut resepi kak Amie ni. Nampak sangat menyelerakan. Terima kasih kak.

    BalasPadam
  3. resepi kak amie mmg semua nampa menyelerakan! tambah lagi udang fresh! yummmy betol! hehe

    BalasPadam
  4. Sukanya udang galah berempah kruk krak kruk gittewww

    BalasPadam
    Balasan
    1. Janggutnya yang garing tu yang lebih kruk krak kruk hihihi.

      Padam
  5. Udang tu segar ya ..kalau buat goreng rempah ni makan begitu saja dah sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul CCL. Puaslah makan kalau diratah begitu saja kan.

      Padam
  6. Udang galah ni sy suka kunyah² bahagian kepalanya. Tentu sedap dan berlemak bahagian perut udang galah betina sebab ada telur

    BalasPadam
  7. Dari sekian banyak seafood, favorit saya udang. Mau diapakan saja, tetap sedap, walo hanya direbus 😄. Apalagi dimasak goreng rempah macam nih.. rasanya bisa saya habiskan semua 👍🤣. Apalagi pakai sambal kecap kan 😁

    BalasPadam
  8. uiii besar besar udangnyaaaa
    memang puas ni dapat makan..
    untung orang LD
    dpt beli seafood mcm ni
    dgn harga berpatutan...

    BalasPadam
  9. Sedapnya udang galah sungai. Goreng macam ni berempah sikit lagilah sedap rasa dia. Risau pula kalau buaya semakin membiak. Itulah kan, bukan sungai je. Laut pun dah ada buaya muncul.

    BalasPadam
  10. SA suka udang galah sungai ni sebab rasa dia ori...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe