Dia Suka Makan Kulit Ayam Goreng Rangup

8:46 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Tengah hari tadi kami singgah makan di Warung Makan Malampek di Kampung Bugis. Encik Suami memesan Bakso Special tetapi minta tambahan kulit ayam goreng rangup. Entri kali ini Amie tambahkan gambar makanan di tempat yang sama yang belum dijadikan entri. Makanannya pun lebih kurang sama saja. Kalau tak bakso, coto makassar. Kalau tak coto makassar, bakso pula. Bakso Special berharga RM8.00 tidak termasuk kulit ayam goreng. Coto Makassar campuran perut dan daging pun harganya RM8.00 semangkuk. 

Kulit Ayam Goreng Rangup rasanya memang betul-betul rangup. Lemak ayam tidak menempel bersama sebab sudah dibuang.

Kulit Ayam Goreng Rangup.

Bakso & Kulit Ayam Goreng Rangup.

Coto Makassar & Kulit Ayam Goreng Rangup


Ini gambar Bakso Special yang Encik Suami makan tengah hari tadi.

Coto Makassar

Kita minta Coto Makassar Special yang ada perut dan daging. Sekali sampai di meja, Coto Makassar isi daging dan ayam carik. Mana perutnya? Encik Suami panggil pekerja warung dan tanya: Mana perutnya? Jawab pekerja warung : Tidak ada perut. Yang ada hanya ayam. 
Makan sajalah. Dalam katalog tidak pula ditulis daging dan ayam! yang ditulis daging dan perut.
Tambahkan buras dalam Coto Makassar.


Perahkan limau kasturi dan tuangkan sambal lada sebagai penambah rasa.

Sambal Lada

Ini pula gambar bbeberapa minggu lepas semasa kita makan bakso di sini.
Encik Suami minta Kulit Ayam Goreng Rangup.

Kita pula makan bakso biasa dan sekeping roti canai.

Jadinya, kita makan dua menu : Bakso dan roti canai dan minta sedikit Kulit Ayam Goreng Rangup dari mangkuk Encik Suami.


15 comments

  1. Aghhhhh Coto makasar dan buras memang pasangan paling klop kak Amie 😍😍. Saya pun kalo ke restoran Makasar, pesen Coto pasti pakai buras. Tak nak pakai nasi 🤣. Orang Makasar asli pun makannya dengan buras.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buras wangi dengan aroma daun pisang. Seperti lontong juga kan.

      Padam
  2. Wow ini sih favorit Mbul semua...palagi kalau dimaem bareng buras...buras bentuknya kok rapi ya kak...kalau tempat mbul mirip arem arem...ga kotak rapi begini. Dan itu soto favorit banget Mbul biasa maem sama emping dan jeruk limo dikit supaya segar..Kerupuk kulit jangan imditanya itu mah favorit Mbul banget kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Barangkali lain daerah lain bentuk burasnya ye Mbul. Maklumlah lain padang lain belalangnya.
      Kita gang kerupuk kulit yah.

      Padam
  3. Bilalah nak dapat makn Coto Makasar dan buras tu.
    Tengok pun amat menyelerakan sekali.

    BalasPadam
  4. Sedapnya tengok bakso special tu. Ada kulit ayam rangup pulak tu. Nikmat! :D

    BalasPadam
  5. udah, terliur pulak kita nengoknya kak oi

    BalasPadam
  6. Coto tu macam soto ke rasanya kak?

    BalasPadam
  7. biasa yg byk kolestrol tu kak memang sedapppp sy pun suka juga😁😁

    BalasPadam
  8. Sedap bila dimakan soto sama kulit ayam rangup itu.. Tapi kalau sy biarkan dilir supaya bila makan masih rangup gitu :D

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe