Pulut Mangga

5:18 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom makan Pulut Mangga. Tapi cara kita masak pulut barangkali lain dari kebiasaan. Kita kisar mangga dan tambahkan santan serta garam. Sewaktu kita keluarkan pulut yang sudah dikukus selama 15 minit, kita gaul dengan mangga kisar campur santan dan garam tadi. Kemudian kita kukus semula.

Sementara menunggu pulut tanak, kita sediakan kuahnya pula. Akhirnya siaplan Pulut Mangga yang kita idam-idamkan seperti di bawah ini.

Pulut Mangga

Inilah mangga yang kita gunakan untuk dijadikan Pulut Mangga. Kita beli di pasaraya. Labelnya Mangga Harum Manis.

Pulut Mangga


Sewaktu kita makan Pulut Mangga, tiba-tiba teringat Pulut Kuinin yang pernah kita buat sebelum ini. Aroma buah kuinin yang semerbak sangat menggoda! Hai tamak betul orang ini. Di hadapannya ada Pulut Mangga, dikenang-kenangnya pula Pulut Kuinin!

10 comments

  1. mesti meresap jus mangga dlm pulut..sedapnya...telan ailio dah ni...

    BalasPadam
  2. Oh, agak berlainan cara Kak Amie sediakan Pulut Mangga. Tentu sedap sekali rasanya melihat mangga2 bersusun2 di gerai jalanan, rasa teringin juga sy hendak memulut, hihi.

    BalasPadam
  3. wow enak. mbul suka banget pulut ketan kak amie...kayak mango sticky rice...dan ada creammynya manis gurih berpadu jadi satu

    BalasPadam
  4. wow enak. mbul suka banget pulut ketan kak amie...kayak mango sticky rice...dan ada creammynya manis gurih berpadu jadi satu

    BalasPadam
  5. Mangga kuini sudah jarang saya temui..padahal rasanya khas dan haruuum sekali

    BalasPadam
  6. sedapnya kakkkkkk kevur pulak sy tgk ni

    BalasPadam
  7. susah betul nk dpt buah kuinin skrg ni.. alamak dh teringin

    BalasPadam
  8. Sy ni la yg x masuk asam kuinin... baunya x boleh tahan.. sama mcm nangka... buah yg memeningkan.. hihi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe