Bismillahirrahmanirrahim.
Jom makan Pulut Mangga. Tapi cara kita masak pulut barangkali lain dari kebiasaan. Kita kisar mangga dan tambahkan santan serta garam. Sewaktu kita keluarkan pulut yang sudah dikukus selama 15 minit, kita gaul dengan mangga kisar campur santan dan garam tadi. Kemudian kita kukus semula.
Sementara menunggu pulut tanak, kita sediakan kuahnya pula. Akhirnya siaplan Pulut Mangga yang kita idam-idamkan seperti di bawah ini.
Pulut Mangga |
Inilah mangga yang kita gunakan untuk dijadikan Pulut Mangga. Kita beli di pasaraya. Labelnya Mangga Harum Manis. |
Pulut Mangga |
Sewaktu kita makan Pulut Mangga, tiba-tiba teringat Pulut Kuinin yang pernah kita buat sebelum ini. Aroma buah kuinin yang semerbak sangat menggoda! Hai tamak betul orang ini. Di hadapannya ada Pulut Mangga, dikenang-kenangnya pula Pulut Kuinin!
mesti meresap jus mangga dlm pulut..sedapnya...telan ailio dah ni...
BalasPadamHalamak! Dapnya!
BalasPadamOh, agak berlainan cara Kak Amie sediakan Pulut Mangga. Tentu sedap sekali rasanya melihat mangga2 bersusun2 di gerai jalanan, rasa teringin juga sy hendak memulut, hihi.
BalasPadamwow enak. mbul suka banget pulut ketan kak amie...kayak mango sticky rice...dan ada creammynya manis gurih berpadu jadi satu
BalasPadamwow enak. mbul suka banget pulut ketan kak amie...kayak mango sticky rice...dan ada creammynya manis gurih berpadu jadi satu
BalasPadamMangga kuini sudah jarang saya temui..padahal rasanya khas dan haruuum sekali
BalasPadammusim mangga tengah murah kan
BalasPadamsedapnya kakkkkkk kevur pulak sy tgk ni
BalasPadamsusah betul nk dpt buah kuinin skrg ni.. alamak dh teringin
BalasPadamSy ni la yg x masuk asam kuinin... baunya x boleh tahan.. sama mcm nangka... buah yg memeningkan.. hihi
BalasPadam