Pages

Jumaat, 26 Mei 2023

Pulut Mangga

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom makan Pulut Mangga. Tapi cara kita masak pulut barangkali lain dari kebiasaan. Kita kisar mangga dan tambahkan santan serta garam. Sewaktu kita keluarkan pulut yang sudah dikukus selama 15 minit, kita gaul dengan mangga kisar campur santan dan garam tadi. Kemudian kita kukus semula.

Sementara menunggu pulut tanak, kita sediakan kuahnya pula. Akhirnya siaplan Pulut Mangga yang kita idam-idamkan seperti di bawah ini.

Pulut Mangga

Inilah mangga yang kita gunakan untuk dijadikan Pulut Mangga. Kita beli di pasaraya. Labelnya Mangga Harum Manis.

Pulut Mangga


Sewaktu kita makan Pulut Mangga, tiba-tiba teringat Pulut Kuinin yang pernah kita buat sebelum ini. Aroma buah kuinin yang semerbak sangat menggoda! Hai tamak betul orang ini. Di hadapannya ada Pulut Mangga, dikenang-kenangnya pula Pulut Kuinin!

10 ulasan:

  1. mesti meresap jus mangga dlm pulut..sedapnya...telan ailio dah ni...

    BalasPadam
  2. Oh, agak berlainan cara Kak Amie sediakan Pulut Mangga. Tentu sedap sekali rasanya melihat mangga2 bersusun2 di gerai jalanan, rasa teringin juga sy hendak memulut, hihi.

    BalasPadam
  3. wow enak. mbul suka banget pulut ketan kak amie...kayak mango sticky rice...dan ada creammynya manis gurih berpadu jadi satu

    BalasPadam
  4. wow enak. mbul suka banget pulut ketan kak amie...kayak mango sticky rice...dan ada creammynya manis gurih berpadu jadi satu

    BalasPadam
  5. Mangga kuini sudah jarang saya temui..padahal rasanya khas dan haruuum sekali

    BalasPadam
  6. sedapnya kakkkkkk kevur pulak sy tgk ni

    BalasPadam
  7. susah betul nk dpt buah kuinin skrg ni.. alamak dh teringin

    BalasPadam
  8. Sy ni la yg x masuk asam kuinin... baunya x boleh tahan.. sama mcm nangka... buah yg memeningkan.. hihi

    BalasPadam