Terung Masak Taucu Pedas

12:18 PG

Assalamualaikum.
Jumpa lagi di bulan Jun 2020.

Terung Masak Taucu  Pedas
Masih lagi main masak-masak dari dapur Amie. Kali ini Amie kongsikan resipi Terung Masak taucu Pedas. Ini cerita beberapa hari yang lalu. Encik Suami pulang dari melawat kawasan, dan katanya ada seorang pekerja petikkan sayur terung hasil tanamannya. Terung tersebut warna hijau keunguan.

Terung Masak Taucu  Pedas
Ada dua jenis terung yang diberikan kepada Encik Suami. Yang pertama, terung panjang (gambar atas), dan yang kedua terung bulat (gambar bawah).

Terung Masak Taucu  Pedas
 Selain terung, sempat lagi dipetikkan Encik Suami cili padi.

Terung Masak Taucu  Pedas
Tak cukup cili padi, cili hijau pun diberinya juga. Alhamdulillah. Rezeki yang ada  dikongsi, mudah-mudahan Allah akan melipatkangandakan rezeki kepada si pemberi. Jom kita lihat bagaimana Amie masak terung panjang warna hijau keunguan ini. Nama resipi ini Terung Masak Taucu Pedas, tapi Amie gunakan taucu manis. Yang membuatkan masakan ini pedas ialah dengan adanya cili padi tumbuk bersama bawang dan belacan!

Terung Masak Taucu  Pedas
 Bahan-bahan:
5 biji terung panjang - belah 2 dan potong 2 - rendam dalam air
2 sudu besar taucu manis
1/2 cawan air
5 biji cili hijau - hiris
1 biji cili merah - hiris
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk /kisar:
20 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak  dan goreng terung hingga layu - angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak bekas gorengan terung, dan tinggalkan anggaran 4 sudu besar di dalam kuali.
3. Tumis bahan tumbuk / kisar hingga terbut aroma.
4. Masukkan taucu manis, dan kemudian tuangkan air. Masak hingga mendidih.
5. Seterusnya masukkan terung yang digoreng tadi, taburkan gula / garam / perasa pilihan.
6. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.

Terung Masak Taucu  Pedas
Terung Masak Taucu Pedas dah siap.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe