Assalamualaikum.
Jumpa lagi di bulan Jun 2020.
Masih lagi main masak-masak dari dapur Amie. Kali ini Amie kongsikan resipi Terung Masak taucu Pedas. Ini cerita beberapa hari yang lalu. Encik Suami pulang dari melawat kawasan, dan katanya ada seorang pekerja petikkan sayur terung hasil tanamannya. Terung tersebut warna hijau keunguan.
Ada dua jenis terung yang diberikan kepada Encik Suami. Yang pertama, terung panjang (gambar atas), dan yang kedua terung bulat (gambar bawah).
Selain terung, sempat lagi dipetikkan Encik Suami cili padi.
Tak cukup cili padi, cili hijau pun diberinya juga. Alhamdulillah. Rezeki yang ada dikongsi, mudah-mudahan Allah akan melipatkangandakan rezeki kepada si pemberi. Jom kita lihat bagaimana Amie masak terung panjang warna hijau keunguan ini. Nama resipi ini Terung Masak Taucu Pedas, tapi Amie gunakan taucu manis. Yang membuatkan masakan ini pedas ialah dengan adanya cili padi tumbuk bersama bawang dan belacan!
Bahan-bahan:
5 biji terung panjang - belah 2 dan potong 2 - rendam dalam air
2 sudu besar taucu manis
1/2 cawan air
5 biji cili hijau - hiris
1 biji cili merah - hiris
minyak
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk /kisar:
20 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng terung hingga layu - angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak bekas gorengan terung, dan tinggalkan anggaran 4 sudu besar di dalam kuali.
3. Tumis bahan tumbuk / kisar hingga terbut aroma.
4. Masukkan taucu manis, dan kemudian tuangkan air. Masak hingga mendidih.
5. Seterusnya masukkan terung yang digoreng tadi, taburkan gula / garam / perasa pilihan.
6. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
Terung Masak Taucu Pedas dah siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan