Petai Jeruk
6:13 PTG
Jom buat Petai Jeruk.
5 papan petai
1 keping asam gelugor
10 biji cili api
1 cawan air masak
2 sudu kecil garam
Cara:
1. Jerang air hingga mendidih. Celur petai sehingga kulit perai berubah warna.
2. Picit keluar isi /biji petai.
3. Sediakan bekas bertutup. Masukkan garam dan air masak. Kacau hingga garam larut.
4. Kemudian masukkan isi petai, cili api dan asam gelugor.
5. Untuk tahan lebih lama, simpan dalam peti sejuk.
Petai yang sudah dicelur. Picit jew kulit perai, meluncur keluarlah isinya sebiji-sebiji.
Selamat beristirahat!
8 comments
tak pernah makan petai jeruk
BalasPadamsedap yer?
rasa manis ker?
ni pekena dengan nasi panas + sambal belacan + telo mata / ikan goreng memang high.. hee~ terliur saya..
BalasPadamSalam Bahagia Kak,
BalasPadamDi Lahad Datu musim petai ka Kak?
Best nya.
Awal2 masa PKP dapat juga kami beli petai, orang datang menjual di Klinik Kesihatan tempat adik kerja.
Masa tu murah 1kg RM15.
Puas mau kasi habis, lain kali boleh Cuba resepi Kak buat jeruk petai.
Thanks sharing.
Hans,
BalasPadamtak bubuh gula, tak manislah.
Atiehilmi,
BalasPadamadeehhhh... tak sabar nak makan dengan sambal belacan ni... hihihiii
Tukang Kebun,
BalasPadamBiasanya peai di ambil dari Tawau. Lahad Datu jarang ada petai.
Sekilo RM22.00.
Wow senang naknmakan bila buat jeruk than lama kan
BalasPadamTak makan petai jeruk. makan petai yang dibuat sambal je. Kalau dijeruk macam ni suka cili jeruk.
BalasPadam