Remayung Masak Tumis Pedas dengan Udang

7:04 PTG

Jom masak sayur remayung.
Beli seikat, adalah dalam 10 batang.
Amie masak tumis saja, dan bubuh sedikit air untuk dijadikan kuah. Anak-anak akan cari kuah sayur sewaktu makan! Untuk rasa yang lebih enak, Amie tambahkan cili padi dan belacan dalam perencahnya.

Remayung Masak Tumis Pedas dengan Udang
Beginilah hasilnya, macam lebih udang dari sayurlah pulak sebab sayur remayung yang berdaun sangat lembut ini mudah mengecut!

Remayung Masak Tumis Pedas dengan Udang
Encik Suami suka sayur remayung. Bonda kita pun suka dan rajin Bonda tanam tepi rumah di kampung sanun! Di tempat kami, sayur ini dipanggil sayur minyak. Pernah juga dengar nama lain seperti sayur raja dan juga bayam malabar.

Remayung Masak Tumis Pedas dengan Udang
Bahan-bahan:
1 ikat sayur remayung (10 batang) - ambil daun dan  batang serta pucuknya yang muda
15 ekor udang kertas - bersihkan
1/2 cawan air
garam / perasa pilihan
4 sudu besar minyak

Bahan tumbuk:
10 biji cili padi
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga terbit aroma.
2. Masukkan udang kertas dan tumis hingga berubah warna.
3. Kemudian masukkan sayur remayung, tutup kuali 30 saat dan buka kembali.
4. Tuangkan air dan gaul rata.
5. Taburkan garam / perasa pilihan.
6. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

Remayung Masak Tumis Pedas dengan Udang
Remayung Masak Tumis Pedas dengan Udang dah siap!

7 comments

  1. tak pernah dengar pula sayur remayung selama ni. Sedap ya?

    BalasPadam
  2. sedap ni amie, kak ana pun selalunya tumis sahaja dengan sos tiram ratah makan panas-panas :)

    BalasPadam
  3. dulu depan office bangla tu ada tanam, subur sgt, petik2 boleh terus goreng...sekarang kebun dah musnah sejak bangla dah balik negeri.

    BalasPadam
  4. Sedap sayur remayung ni masak goreng.
    Ada yang panggil sayur raja

    BalasPadam
  5. Nadiah,
    rasa macamsayur lain juga.

    Ana Jingga,
    ye betul tu... masak ringkas2 jew.

    BalasPadam
  6. Nasa Mulia,
    memang sayur ni senang ditanam dan terus membiak tapi jangka hayatnya pendek.

    Mar Mansur,
    sayur apa....

    Warisan Petani,
    ye macam-macam namanya, ada yang panggil bayam malabar juga. Di tempat kami, orang panggil sayur minyak.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe