Jalan-Jalan Cari Makan di Pasar Tani Lahad Datu

12:32 PTG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen.
Hujung minggu bukan bererti maa untuk berehat!
Hari begini, semua benda sedang berlonggok untuk dikemas.... ahaks!
Ya! Bukan hari untuk bermalas-malas dan melingkar atas katil sehingga terbit matahari!
Inilah hari paling sibuk ketika berada di rumah. Segala-galanya yang berkaitan dengan rumah dari bilik tidur, ruang tamu, dapur dan halaman rumah perlu dibersihkan. Huurrmmm... cerita tentang rumah dan mengemas, memang tak akan berakhir!
Jom kita ke pasar tani.
Hari ini cuti masak di dapur. Kita cari sarapan di luar.
Rindu nak makan kuih-muih tradisi di LD. Kelmarin puas seharian memburu makanan tradisi masyarakat Bajau di Semporna. Hari ini kita bawa pulang kuih-muih dan makanan tradisional masyarakat Bugis hasil memburu di pasar tani.

Kuih-kuih talam yang dibeli setakat tiga keping pelbagai jenis seperti talam labu, talam ubi dan talam gula merah. Kuih-kuih lain yang dibeli merupakan kuih kegemaran Amie iaitu barongko, sanggar janda, kuih awuk-awuk, nagasari dan barobbo.

Tiap kali bulan puasa memang selalu beli barongko. Puasa lepas tak ada bazar Ramadhan. Hari ini baru jumpa barongko di pasar tani.

 Kuih sanggar janda juga salah satu kuih kegemaran!

 Kuih awuk-awuk.

 Barobbo, lengkap dengan sambalnya yang maha pedas, dan limau kasturi.

 Dan tidak lupa, beli buras dan juga tumbu'.

 Siap dengan lauk-pauknya.

 Yang di bahagian hadapan, yang tegak-tegak itu dipanggil tumbu'.

 Yang dalam keadaan rebah itu dipanggil buras. Diperbuat daripada beras pulut.

 Ini buras daripada beras.

Sudah ada buras dan tumbu' kenalah ada lauk-pauknya seperti ayam palekko', serunding kelapa, dan sambal ikan bilis.

Sambal ikan bilis dengan serunding kelapa (gambar atas dan bawah) paling disukai Fairuz. Habis licin disantap dengan buras!


Beli 5 bungkus nasi kerabu untuk makan tengahari kami.
Harapnya bila tak pegang periuk kuali hari ini, dapatlah kemas rumah dan sebelah petangnya bolehlah berehat.

5 comments

  1. wah, semua makanan tak familiar. Nagasari pernah juga dengar tapi belum pernah rasa lagi

    BalasPadam
  2. kebanyakannya tak pernah jumpa lagi

    BalasPadam
  3. Banyak nama2 kuih yg asing pada saya, tapi nampak sedap2 tu.

    BalasPadam
  4. kira buras dan tumbu' tu macam ketupat dan pulut kah?

    Banyak yang tak familiar, kalau ada peluang nanti nk try

    BalasPadam
  5. nama makanan yg rare didengar tapi tengok rupa, semua jenis makanan yang akan saya suka. semua nampak sedap2

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe