Juadah Hari Raya: Sayap Ayam Goreng / Panggang

9:10 PTG

Masih lagi cerita tentang hari raya walaupun tak berapa nak berayanya.... ahaks!
Semuanya tinggal kenangan bersejarah. Nostalgia yang tak mungkin dapat dilupakan apabila beraya dalam suasana PKP.
Masih ingat lagi sewaktu peti sejuk rosak, terpaksa mencari akal untuk simpan bahan makanan yang tidak boleh diletakkan di dalam suhu bilik. Syukurlah kami ada freezer. Bolehlah digunakan untuk simpan bahan makanan walaupun dalam keadaan sejukbeku. Tidak ada kedai yang sanggup baiki peti sejuk kami semasa musim PKP. Jadi sepanjang bulan Ramadhan, kami simpan makanan dalam freezer saja. 
Allahu Akbar.
Setelah peti sejuk rosak, dua hari kemudian freezer puala rosak!
Encik Suami panggil 'orang pandai' baiki freezer. Orang yang baiki freezer ini tak pandai pula baiki peti sejuk. Freezer pun ok. Berfungsi seperti sediakala.
Dua hari kemudian, freezer rosak lagi!
Panggil 'orang pandai' itu lagi untuk baiki.
Oleh kerana semua kedai elektronik tutup, memang tidak ada spare part yang boleh dibeli. Katanya, terpaksa gunakan suhu paling maksima dan bersedialah dengan fros yang akan muncul dalam freezer. Tak ada pilihan lain. Akur saja!

Juadah Hari Raya: Sayap Ayam  Goreng / Panggang
Amie nak kongsi salah satu juadah hari raya yang lepas iaitu Sayap Ayam Goreng / Panggang. Kami di sini panggil sayap, dan di Malaya orang panggil kepak. Amie perap sayap ayam pada malam sebelum menjelang hari raya. Hasil perapan sayap ayam ini boleh digoreng dan boleh juga dipanggang dalam kuali ajaib. Nak panggang macam buat BBQ pun boleh.

Juadah Hari Raya: Sayap Ayam  Goreng / Panggang
Sayap ayam yang Amie perap ini sebenarnya dijadikan 'penyelamat' kalau lauk-pauk yang lain kelihatan akan habis...ahaks! Walaupun suasana PKP, tak boleh dijangkakan juga berapa ramai ahli keluarga yang datang. Rasanya, memang kami ipar duai dan biras seolah-olah sepakat, kalau buat rumah terbuka mesti perap sayap ayam sebagai 'penyelamat' keadaan. Bila dah siap perap, hanya tinggal goreng sahaja. 

Juadah Hari Raya: Sayap Ayam  Goreng / Panggang
Amie perap 4.8 kg sayap ayam. Encik Suami kata, biar perap lebih, jangan kurang! Kalau lebih, bakinya masih boleh disimpan.

Juadah Hari Raya: Sayap Ayam  Goreng / Panggang
Amie tuliskan di sini cara Amie perap sayap ayam untuk rujukan akan datang.

Bahan-bahan:
4.8 kg sayap ayam - bersihkan dan potong 2 - bilas - toskan
3 sudu besar minyak bijan
3 helai daun pandan - siat dan potong
4 batang serai - diketuk
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar serbuk kunyit
3 sudu besar kicap lemak manis
4 sudu besar stok pekat ayam Maggi
2 sudu besar serbuk Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar gula pasir

Bahan kisar:
10 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
5 cm halia
1 sudu besar lada putih

Cara:
  1. Masukkan sayap ayam ke dalam sebuah bekas besar.
  2. Kemudian gaul dengan semua bahan di atas.
  3. Simpan di dalam peti sejuk semalaman sebelum digoreng.
Kalau nak goreng segera pun boleh. Perap dahulu lebih kurang 20 minit dan kemudian goreng dengan menggunakan api sederhana supaya sayap ayam masak sekata. Nak panggang pun sedap! Amie selalu buat dua cara, separuh di goreng dan separuh lagi dipanggang. Dua-dua cara pun sedap!


Juadah Hari Raya: Sayap Ayam  Goreng / Panggang
Jom kita simpan dalam freezer. Esok pagi boleh dikeluarkan dua atau tiga bekas untuk nyahbeku, dan bolehlah goreng sebelum tetamu sampai.

Juadah Hari Raya: Sayap Ayam  Goreng / Panggang
Syukurlah terjumpa tupperware bentuk segi empat sama yang panjang-panjang begini. Oleh kerana freezer sudah penuh sesak, terpaksa pandai-pandailah menyusun atur lauk 'penyelamat' ini.

Juadah Hari Raya: Sayap Ayam  Goreng / Panggang
Sayap Ayam Goreng memang laku keras!
Ratah begitu saja pun dah cukup sedap!
Kadang-kadang bila ada sayap ayam goreng, lauk yang lain kena jeling-jeling saja... ahaks!

Juadah Hari Raya: Sayap Ayam  Goreng / Panggang
Yang pastinya, Sayap Ayam Goreng memang yang pertama hilang dari pandangan bila dihidangkan! Itu sebabnya, Encik Suami selalu pesan, biar lebih, jangan kurang. Kalau sudah licin di pinggan hidangan, cepat-cepat ambil tambahan di dapur. Kalau di dapur pun sudah habis, segeralah buka api dapur, tenggekkan kuali yang memang sudah berisi minyak. Goreng lagi.

Juadah Hari Raya: Sayap Ayam  Goreng / Panggang
Sekian.
Salah satu menu hari raya PKP : Sayap Ayam Goreng.

4 comments

  1. Wak pun kalau makan ayam, cari part sayap dulu.
    Nampak sedap juadah sayap ayam tu.

    BalasPadam
  2. perghhhh
    sedapnya
    Hans dah suka kepak ayam
    pos sini sebekas
    hahaha

    BalasPadam
  3. Betul Kak peram banyak2 nanti senang kalau ada tiba-tiba tetamu datang.

    BalasPadam
  4. Suka makan chicken wing. dulu selalu berebut. Sekarang ni beli je yang banyak macam ni tak berebut dah. Sedap digoreng ataupun bakar. Nak cubalah perapan macam akak ni. Tq kak share resepi sedap.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe