Pages

Selasa, 2 Jun 2020

Petai Jeruk

 Jom buat Petai Jeruk.

Bahan-bahan:
5 papan petai
1 keping asam gelugor
10 biji cili api
1 cawan air masak
2 sudu kecil garam

Cara:
1. Jerang air hingga mendidih. Celur petai sehingga kulit perai berubah warna.
2. Picit keluar isi /biji petai.
3. Sediakan bekas bertutup. Masukkan garam dan  air masak. Kacau hingga garam larut.
4. Kemudian masukkan isi petai, cili api dan asam gelugor.
5. Untuk tahan lebih lama, simpan dalam peti sejuk.

Petai yang sudah dicelur. Picit jew kulit perai, meluncur keluarlah isinya sebiji-sebiji.

Selamat beristirahat!

8 ulasan:

  1. tak pernah makan petai jeruk
    sedap yer?
    rasa manis ker?

    BalasPadam
  2. ni pekena dengan nasi panas + sambal belacan + telo mata / ikan goreng memang high.. hee~ terliur saya..

    BalasPadam
  3. Salam Bahagia Kak,

    Di Lahad Datu musim petai ka Kak?

    Best nya.
    Awal2 masa PKP dapat juga kami beli petai, orang datang menjual di Klinik Kesihatan tempat adik kerja.
    Masa tu murah 1kg RM15.
    Puas mau kasi habis, lain kali boleh Cuba resepi Kak buat jeruk petai.
    Thanks sharing.

    BalasPadam
  4. Hans,
    tak bubuh gula, tak manislah.

    BalasPadam
  5. Atiehilmi,
    adeehhhh... tak sabar nak makan dengan sambal belacan ni... hihihiii

    BalasPadam
  6. Tukang Kebun,
    Biasanya peai di ambil dari Tawau. Lahad Datu jarang ada petai.
    Sekilo RM22.00.

    BalasPadam
  7. Wow senang naknmakan bila buat jeruk than lama kan

    BalasPadam
  8. Tak makan petai jeruk. makan petai yang dibuat sambal je. Kalau dijeruk macam ni suka cili jeruk.

    BalasPadam