Resipi Warisan : Bubur Candil

9:30 PTG

Yok nyandil!
Itu ajakan untuk makan bubur candil dalam bahasa orang kampung kami nun di Bukit Hijau!
Bubur candil turut memeriahkan hidangan berbuka puasa selain bubur som som.
Meriah sungguh suasana di kala petang menjelma. Jiran-jiran saling menghulur juadah. Bubur candil dan bubur som som saling bertukar tangan! Walaupun yang dihulur sama dengan yang dibalas, tetapi tidak mencacatkan rasa ikhlas untuk menikmati juadah yang diberi. Masing-masing menerima dengan rasa penuh syukur.
Dahulu, bubur candil tidak berwarna-warni seperti hari ini. Bubur candil juga tidak ditambah atau dicampur dengan pelbagai bahan seperti yang dihasilkan sekarang. Hari ini, sudah muncul pelbagai rupa bentuk bubur candil dengan warna-warni seperti pelangi. Ditambah lagi dengan pelbagai rasa tambahan seperti durian dan sebagainya. Meriah sungguh!
Jom kita menyandil!


Resipi Warisan : Bubur Candil

Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan sagu biji - bilas dan toskan
sedikit pewarna hijau epal  dan kuning telur
1/2 sudu kecil garam
2 liter air untuk merebus
2 liter air untuk merendam bebola candil

Bahan kuah:
1 cawan santan pekat + 3 cawan air
3/4 cawan gula kabung (atau gula melaka) - boleh gunakan gula merah atau gula pasir
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan - siat dan simpul

Cara:
1. Campurkan tepung pulut dan tepung gandum serta garam ke dalam sebuah bekas.
2. Campurkan air sedikit demi sedikit dan uli menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
3. Bahagikan doh kepada 3 bahagian. 1 bahagian titikkan pewarna hijau epal dan satu lagi pewarna kuning telur. Satu bahagian lagi biarkan begitu sahaja.
4. Bulat-bulatkan doh mengikut saiz yang disukai.
5. Didihkan air sehingga menggelegak dan masukkan bebola candil ke dalam periuk.
6. Apabila bebola candil timbul, bolehlah angkat  dengan penapis dan masukkan ke dalam air sejuk supaya tidak melekat di antara satu sama lain.
7. Untuk kuah candil, masukkan santan ke dalam periuk diikuti dengan gula kabung, garam dan daun pandan.
8. Kacau sehingga gula kabung larut, dan kemudian masukkan sagu biji dan bebola candil.
9. Kacau lagi sehingga kuah mula mendidih, dan terus padamkan api dapur.

Resipi Warisan : Bubur Candil
Alhamdulillah.
Walaupun bubur klasik, tapi anak-anak suka pula makan!

6 comments

  1. saya pun akan pastikan setiap hari ada pemanis mulut selepas kami berbuka dengan nasi. Paling tidak pun ada cocktail buah.

    BalasPadam
  2. Sedapnya menyandill
    Selamat berbuka puasa

    BalasPadam
  3. Fave seisi keluarga ni amie..leh bertambah2 mangkuk mkn dia..hihii

    BalasPadam
  4. sy jga suka pemanis mcm ni
    kadang2 berbuka mulai dgn bubur, rasa lebih ringan
    bila selesai solat baru cari mknan yg berat2

    BalasPadam
  5. Ajumohit,
    bulan puasa ni memang elok ada yang manis, tambah tenaga.

    Warisan Petani,
    jom nyandil.

    BalasPadam
  6. Inahar Ali,
    betul tu... Encik Suami dan Firdaus dua mangkuk habis!

    Mama Sara Nur,
    buka puasa dengan manisan, rasa lebih bertenaga.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe