Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur

10:25 PTG

Jom masak nasi beriani ikut selera kita tanpa mengetepikan bahan asas yang perlu digunakan serta berkenalan dengan asal-usulnya. Nasi beriani sebenarnya merupakan nasi campur yang berasal dari Benua Kecil India. Walaupun sehingga kini asal-usul beriani belum dapat dipastikan sepenuhnya namun hidangan ini dikaitkan dengan masakan Mughlai di Utara India. Di India selatan pula, ia dikaitkan dengan masakan Hyderabad. Istimewanya masakan ini merupakan salah satu pengaruh utama Tamadun Islam di India.
Bila selak Kamus Dewan, katanya beriani ialah nasi yang dimasak dengan rempah-rempah (lauk, minyak sapi dan lain-lain). Apabila terlihat atau terbaca pelbagai versi masakan beriani, itu adalah variasi dalam penyediaannya. Ada yang masak nasi beriani secara berasingan dengan lauknya, dan ada yang masak sekali harung, lauk di dalam nasi sebagaimana yang kita selalu lihat di restoran dam di you tube. 
Alhamdulillah.
Allah telah menjadikan manusia bersuku-suku dan berbangsa, untuk saling kenal-mengenal sesama kita. Kenali sekali budayanya kerana kelainan budaya itu mampu memupuk perpaduan dan rasa hormat-menghormati. Dan makanan juga merupakan salah satu daripada cabang budaya setiap kaum.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 Juadah berbuka puasa kami hari ini Nasi Beriani Udang dengan Kurma Telur.


Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur

Amie gunakan udang harimau laut. Sekilogram udang harimau setelah dibuang kulit dan kepala, berat isinya tidak sama dengan udang kertas dan udang bemban. Kulit udang harimau tebal dan lebih berat berbanding kulit udang kertas. 

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 Setelah dibersihkan 800 gram, dapatlah hasilnya di bawah ini.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
Jom kita sediakan bahan yang diperlukan untuk masak beriani udang. 

Bahan-bahan untuk beriani udang:
800 gram udang - bersihkan - buang kulit dan kepala - belah belakang - buang urat hitam
2 labu bawang besar - mayang kasar
2 biji tomato - cincang
2 helai daun bay
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah beriani
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 sudu kecil sajira jika ada (Amie gunakan jintan manis)
2 helai daun bay
2 sudu besar jus limau nipis (boleh gunakan yogurt)
1 pokok ketumbar
7 tangkai daun pudina (jika ada)
2 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak sapi
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
2 cm halia
3 ulas bawang putih
3 biji cili hijau

Bahan-bahan untuk nasi:
3 cawan beras basmathi - cuci - toskan - kemudian rendam selama 20 minit
2 helai daun bay
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu kecil garam
1.5 liter air
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar air mawar
2 sudu besar air rendaman saffron - rendam saffron dengn air panas

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 Antara bahan yang Amie gunakan dalam masakan beriani udang.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
Penggunaan bawang besar dan tomato menambah keenakan masakan beriani kerana bahan ini menimbulkan rasa masam manis semulajadi. Kenalah bersabar sedikit sewaktu memasaknya kerana bawang dan tomato perlu dimasak hingga hancur. Masak dengan penuh kasih sayang tau! In shaa Allah hasilnya sedap.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
Untuk rempah beriani pula, Amie hanya gunakan satu sudu besar sahaja sebab Amie sukakan rasa rempah yang ringan dalam masakan. 

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
Bila Amie minta Encik Suami ambilkan daun pudina di belakang rumah, katanya pokok pudina sudah mati! Entahlah... betul ke tidak? Kita pun malas nak ke belakang rumah. Jadi, tak adalah daun pudina dalam masakan beriani. Tak ada daun pudina pun menjadi juga masakan itu nanti. Kita gunakan daun ketumbar saja.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
Sekarang ini banyak barang dapur yang diperlukan mula berkurangan dan ada yang tidak ada di kedai. Biasanya Amie ada simpan yogurt, tapi bila nak gunakan pada hari ini, tak ada pula. Jadi Amie gantikan yogurt dengan jus limau nipis. 
Wokey, beriani udang sudah siap. Kita lihat cara olahannya.

1. Panaskan minyak sapi dan mentega di dalam kuali.
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, jintan manis serta daun bay.
3. Setelah terbit aroma, masukkan pula bawang besar dan tomato cincang. Gunakan api sederhana supaya bawang besar dan tomato masak sekata hingga hancur.
4. Seterusnya masukkan bahan kisar iaitu cili hijau, halia dan bawang putih, serbuk rempah beriani, serbuk kunyit dan serbuk cili. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
5. Masak sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan udang, garam / perasa pilihan.
6. Setelah udang masak, tuangkan jus limau nipis. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur. Ketepikan.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
Jika tidak suka beriani udang agak berkuah, tak perlu bubuh air tetapi masaklah dengan api perlahan sahaja sehingga pecah minyak.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
7. Tos beras basmathi yang direndam. Masukkan dalam periuk bersama 1.5 liter air. (Boleh bubuh lebih)
8. Masukkan daun bay, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan garam.
9. Jerang di atas dapur gas sehingga nasi 3/4 masak.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
10. Toskan nasi.
11. Oleskan 2 sudu besar minyak sapi di dalam periuk.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 12. Kemudian masukkan separuh nasi ke dalam periuk.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 13. Masukkan beriani udang, dan susun di atas nasi tadi.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 14. Taburkan daun ketumbar. Kalau ada daun pudina boleh tabur sekali.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 15. Taburkan juga bawang goreng. 

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 16. Tutup beriani udang tadi dengan separuh lagi nasi.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
Jangan lupa saffron yang direndam dengan air panas. Dan kemudian tapis.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
Ini saffron yang direndam serta air mawar.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 17. Tuangkan air mawar dan air rendaman saffron di atas nasi.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
18. Taburkan buah kacang gajus dan kismis. (Kacang gajus itu Amie sudah goreng terlebih dahulu).

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 19. Letakkan periuk di atas dapur gas, dan buka api kecil. Masak selama 15 minit.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 Sementara itu bolehlah siapkan Kurma Telur.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 Acar timun campur tomato.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
Dan papadom. Fairuz tolong goreng papadom...ahaks!

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 20. Angkat periuk dari atas dapur gas. 

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 21. Nasi beriani udang sudah masak. Bolehlah dihidangkan untuk berbuka puasa.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
 Bismillah.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur  
Seperti biasa, tukang buat air hari ini sediakan satu jug jus tembikai.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
Jom makan Nasi Beriani Udang.

Resipi Nasi Beriani Udang & Kurma Telur
Dengan lauk tambahan, acar timun dan Kurma Telur yang sangat sedap!

4 comments

  1. Rajin sungguh Amie..
    Nampak sedap sungguh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih... Nak beli tak ada orang jual. Jadi kenalah rajinkan diri masuk dapur hihihiii.

      Padam
  2. beriani ayam ke daging pernah makan. yang udang dan kurma telur ni belum pernah cuba lagi. confirm sedap ni sebab udang tu favourite.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Udang masak apa pun sedap sebab memang udang dah sedia sedap heheheeee.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe