Resepi Mee Udang Dari Cardiff

10:25 PTG

Assalamualaikum.
Sebelum masuk beradu malam ini, Amie paparkan resepi Mee Udang yang Amie hidangkan untuk santapan malam kami. Resepi ini  Amie perolehi daripada Puan MARIA HAKEM dari Cardiff. Terima kasih Umie Maria kerana sudi kongsi resepi yang sungguh sedap ini.


Mungkin ada sedikit kelainan dan perbezaan resepi Mee Udang ini jika dibandingkan dengan resepi mee udang yang lain. Amie sempat meninjau beberapa buah resepi mee udang dan Amie dapati kesemuanya menggunakan keledek dan juga kentang. Resepi Mee Udang yang Umie Maria kongsikan ini mungkin seakan-akan Mee Udang Singapore kerana Amie dapati resepi dari pulau di selatan semenanjung ini tidak menggunakan kentang atau keledek untuk memekatkan kuah. Satu lagi, perkara yang sangat menarik ketika menyediakan kuah Mee Udang ini, kulit udang digoreng terlebih dahulu dan kemudian dikisar hingga halus bersama air! Encik Suami dan anak-anak asyik berulang-alik ke dapur kerana terhidu aroma kuah Mee Udang yang sungguh enak!


Resepi : Mee Udang
Sumber : Puan Maria Hakem
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500gm mee kuning 
15 batang sayur kangkung 
3 keping fish cake
15 biji bebola ikan - Amie tambah
100 gm udang

100gm isi ayam
3 biji telur rebus

Celur kesemua bahan di atas dan kemudian potong ikut citarasa.


Sambal
Bahan-bahan:
100 gm cili kering 
belacan - goreng terlebih dahulu
3 ulas bawang putih
100 gm udang kering
garam dan gula secukup rasa

Cara:

Goreng semua bahan sambal tanpa minyak kemudian dikisar halus.

Kuah:
Bahan-bahan:
1 kg kulit udang -  dibasuh dan ditoskan
50 gm ikan bilis - digoreng 
5 ulas bawang putih diketuk-ketuk
3 inci halia 
sedikit gula batu
garam secukup rasa

Cara:
1. Kulit udang digoreng dengan menggunakan setengah cawan minyak. Kisar kulit udang dengan air dan tapis - Amie gunakan 1 liter air.
2. Kisar ikan bilis hingga halus.
3. Masukkan kesemua bahan kuah ke dalam periuk bersama sambal.
4. Masak sehingga pekat. 
5. Hidangkan mee kuning serta bahan sampingan, dan kemudian tuangkan kuah ke atasnya.
6. Sedia untuk dinikmati.



Jom...nak hantar semangkuk untuk Umie Maria!

3 comments

  1. sury pun suka makan mee udang ni,tapi blm pernah buat lagi.kalau nk makan ordr kat kedai je hehe..nampak sedapp bahan2 atas mee pun meriahh..lapoo tgok wooo..

    BalasPadam
  2. Assalam kak amei...sopannya udang tu dok beratur..
    Ni baru baru betul2 mi udang, kena selak udang baru nampak mee..nmpk sangat menggoda mee udang mu ini kak amie

    BalasPadam
  3. mi udang kak amie mengugat zila tau kak..cukup semua ..sedap ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe