Pindang Ikan Bolu

10:27 PTG

Sejak tibanya bulan Syaaban, banyak benar Encik Suami dapat jemputan kenduri arwah. Puaslah makan nasi berkat berpinggan-pinggan dengan pelbagai lauk pauk. Tengahari tadi Encik Suami dengan Fairuz menghadiri majlis kenduri lagi.  Amie pula kenduri di dapur dengan masak Pindang Ikan Bolu!


Sedap je hirup kuah pindang. Makannya pula dengan nasi panas. Nak lebih pedas, picit saja cili padi yang sudah lembik kena rebus bersama ikan bolu tadi.


Antara pindang dan singgang kadang kala daku keliru. Dua-duanya masak berkuah. Untuk tidak dipertikaikan oleh mana-mana pihak yag prihatin sangat terhadap bahan yang digunakan dalam satu-satu menu (dan dikaitkan dengan namanya), Amie pun bersembunyilah di sebalik buku masakan Kompilasi Masakan Ikan Laut. Bukan apa weh.... pernah beberapa kali dipertikaikan resepi kita sebab katanya tak betul... walaupun kita tulis besar-besar dari mana sumber resepi yang kita dapat! Ada pun masih juga  ada salahnya walaupun empunya buku resepi tadi merupakan  salah seorang chef tersohor tanahair! Kalau dah masakan chef pun dipertikai... apatah lagi masakan dariku...aku ini anak orang kampung saja!


Resepi Asal - Singgang Ikan Lobak Putih (Amie punya Singgang Ikan Lobak Merah)
Sumber : Kompilasi Masakan Ikan Laut oleh Patonah Chai Choh

Bahan-bahan:
225 gram ikan tenggiri di potong kecil - Amie gunakan seekor ikan bolu dipotong 5
100 gram lobak putih dihiris - Amie gunakan sebiji lobak merah
750ml air
2 biji tomato - dipotong 6
3 biji bawang putih - dimayang
1 biji bawang besar - dimayang
3 keping asam gelugur
1 sudu besar daun ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam & gula pasir secukupnya - Amie gunakan perencah MAGGI Cukup Rasa

minyak masak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan serbuk kunyit hingga naik bau.
2. Masukkan air, ikan tomato, daun ketumbar dan asam gelugur. Bubuh gula dan garam. Kacau dan biarkan mendidih.
3. Masukkan lobak dan biarkan mendidih hingga ikan masak dan lobak empuk.


3 comments

  1. salam kak..

    macamana pun pindang tu memang nampak menyelerakan..

    BalasPadam
  2. Sedapnya ni kak....suka sangat makan pindang ikan bolu....suka lemak di bahagian perut....

    BalasPadam
  3. ikan bolu? faa xpernah dengar..first baca ingat akak buat bahulu...sebab org kg faa panggil bahulu kuih bolu..hihihi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe