Kari Asam Pedas Ikan Sembilang

2:51 PTG

Ikan Sembilang sedap dimasak apa? Orang kata goreng pun sodap! Apalagi kalau goreng berlada. Kalau begitu Amie goreng dululah ikan ini dan kemudian bolehlah masak apa yang disukai.


Akhirnya terhidanglah Kari Asam  Pedas Ikan Sembilang untuk lauk tengahari ini. Kuahnya pekat berlinang-linang menerbitkan minyak!


Resepi : Kari Asam Pedas Ikan Sembilang
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg ikan sembilang - bersihkan dan potong ikut suka
2 sudu makan serbuk rempah kari ikan
2 biji tomato - belah 4
2 biji cili hijau - potong 2
1 batang serai - dititik
2 pelepah daun kari - lurutkan
5 helai daun limau purut
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan sedikit ait
2 cawan air
1 sudu teh halba
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
15 biji cili kering
5 biji cili padi
sedikit belacan
1cm halia
2cm kunyit hidup

Cara:
1. Lumurkan ikan sembilang dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng setengah masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis semua bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan serbuk kari, daun kari, halba serai dan bancuhan air asam jawa. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
5. Masukkan ikan dan gunakan api perlahan.
6. Setelah ikan masak dan kuah kelihatan mula memekat, masukkan tomato dan cili hijau serta daun limau purut. Biarkan seketika sehingga daun limau puurut berubah warna.
7. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.


Siaplah hidangan Kari Asam Pedas Ikan Sembilang yang kuahnya berlinang-linang!

10 comments

  1. assalamualaikum amie..
    tengok pun dah terliur.. sedap nampak.. nani kalau ikan semilang je.. sure buat kari... nani ni jenis tak makan ikan keli.. kalau teringin ikan keli.. nani beli semilang lah.. :) ehehehe

    BalasPadam
  2. Sedapnya amie....kalau ada telur asin pas tu mkn lak ngan kicap...uih! mau bepinggan makan..:)

    BalasPadam
  3. takleh nak cakap apa daaaaa..cuma SEDAP..SEDAP....SEDAPNYAAAA...he3..

    BalasPadam
  4. Assalam amie, ohh mcm ni rupanya kari asam pedas, bestnya kalo guna ikan keli ok tak msk kari asam pedas ni. Kita suka ikan semilang, tapi susah pulak nak jumpa ikan ni

    BalasPadam
  5. wallawwey...menambat selera ku...hancur diet...

    BalasPadam
  6. Aslmkum Amie
    dtg nak jamu mata dg ayam bakar sekor tu....tengok dah terhidang pula kari asam pedas ikan....kedua2 nya nampak sedap....bertambah2 makan...
    re; pjg senarai komen Amie..tkasih. masak2 dibantu juga oleh maid.kalau sorang2 pengsan...hi..hi.
    nasi Arab itu ada resepi di blog.
    boleh tengok di sini; http://dapur-mamasya.blogspot.com/2012/01/kelas-masak-nasi-hadramaut-step-by-step.html
    dan sini ; http://dapur-mamasya.blogspot.com/2012/06/nasi-arab-hadramaut.html

    BalasPadam
  7. makkkkkk!!!!laparnya tengok ni kak!!!

    BalasPadam
  8. Salam amie..klu kat umah atie..ikan sembilang ni goreng garing2/buat sambal..kesukaan anak2!!

    BalasPadam
  9. salam kak amie.. xpenah makan la ikan sembilang.. rupa dia sama ngan ikan keli kan? ehh.. tp ikan haruan pun sama ngan ikan keli gak.. tun selalu konpius ngan spesis2 ikan nih.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe