Nasi Goreng Daun Limau Purut

9:41 PG

Selamat pagi semua.... sarapan apa teman-teman? Amie buat Nasi Goreng Daun Limau Purut. Banyak lebihan 'nasi berkat' yang Encik Suami bawa pulang dari kenduri di kampung. Pagi ini hanya Amie dan Fuad, bujang tengah kami serta Firdaus di rumah. Fairuz pula menghadiri kelas tambahan di sekolahnya. jadi,  buat sajalah menu sarapan yang ringkas-ringkas!


Resepi : Nasi Goreng Daun Limau Purut
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 cawan nasi putih
4 helai daun limau purut
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang  kemudian tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
5 biji cili padi - hiris halus
1 cawan hirisan sayur kobis
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak  dan tumis bawang putih, bawang besar serta udang kering hingga harum.
2. Masukkan cili padi dan sayur kobis. Kacausebati.
3. Masukkan nasi putih, daun limau purut, kicap cair dan perencah MAGGI Cukup Rasa.
4. Gaul sebati beberapa ketika.
5. Tutup api dapur dan sedia untuk dihidangkan.



Bubuhlah apa pun yang digemari untuk menceriakan lagi rupa paras Nasi Goreng Daun Limau Purut! Jom sarapan... 

10 comments

  1. nasi goreng yang banyak aksesorinya..memang sedap la tu Amie

    BalasPadam
  2. Salam kak amie.. sedapnyer.. tun suka bau limau purut.. tp sini terpaksa catu penggunaan limau purut tu. susah nk dpt, kalau jumpa kt pasar, jenis daun yg kurang bau dan ada rasa pahit2 sikit.. bila blk semenanjung, tun bungkus daun limau purut bw balik bintulu. hihi

    BalasPadam
  3. Whitecappuccino,
    campak2 aje ye WC.

    BalasPadam
  4. Acik,
    bubuh aksesori ikut mana yang ada he he ehh.

    Tun Telani,
    memang harum je nasi gorteng ni Tun... kak Amie tanam sendiri pokok limau purut kat sebelah pintu dapur, nak masak petik je daunnya sebab dulu pun sama je masalah macam Tun, susah nak dapat daun limau purut yang elok di pasar.

    BalasPadam
  5. che abang tak suka bau daun limau purut ni.. susah le nak cuba resepi ni...

    BalasPadam
  6. Bestnya kak amie, mesti wangi je kan feeling mcm mkn tomyam gitu

    BalasPadam
  7. Assalam amie, sedap bau aroma daun limau purut tu, lagi best mkn besama aksesori tu, lagi menarik nampak nasi goreng

    BalasPadam
  8. Assalam kak amie..mesti time dok goreng, semerbak bau daun limau purut ni..menggida jiwa raga.Kalau anak2 mesti dan..dan terasa lapar.

    BalasPadam
  9. salam kak..

    beseleranya tengok hidangan sampingan nasi goreng tu.paling menggoda telur mata lembu tu..ayo, sedapnya..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe