Ayam Percik Kelantan: MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (KELANTAN MONTH)

2:44 PTG

Assalamualaikum.
Bertemu kembali di petang Jumaat nan mendung tapi nyaman di Amie's Little Kitchen. Untuk paparan petang ini Amie kongsikan menu Ayam Percik Kelantan. Setelah mempelajari serba sedikit tentang resepi Ayam Percik Kelantan, Amie dapati terdapat 2 jenis iaitu ayam percik kuah putih yang tidak menggunakan cili dan satu lagi kuah pedas yang menggunakan cili dan warnanya merah lada. Untuk kiriman hidangan ketiga ke  Malaysian Food Festival (Kelantan Month) Amie cuba versi kuah putih seperti di bawah ini. Dan satu lagi, Amie juga dapati ada 2 versi cara masakannya iaitu direbus dahulu kemudian dibakar, dan satu lagi terus dibakar tanpa direbus terlebih dahulu. Amie pilih cara kedua, iaitu terus dibakar.


Amie gunakan resepi dari buku masakan Aneka Masakan Kelantan oleh Nik Malawati Nik Othman. Ketika kakak ipar mula masak untuk hidangan tengahari di dapur, Amie turut  menyelit-nyelitkan diri menyediakan Ayam Percik Kelantan. Selepas solat Zohor, Encik Suami pulang sebentar dan bersama anak-anak turut menikmati hidangan ini. Walaupun kali pertama mereka mencubanya, semua bersetuju mengatakan sangat sedap... termasuk kakak ipar Amie yang sukakan rasa kuahnya! Apa tidaknya... kuahnya yang lemak manis, rasa sedikit asam gelugur memang menyelerakan ditambah pula dengan aroma serai bercampur halia serta rempah ketumbar dan jintan!



Resepi : Ayam Percik Kelantan
Sumber : Aneka Masakan Kelantan oleh Nik Malawati Nik Othman

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dipotong 4
4 cawan santan pekat
1 sudu makan gula pasir
1-2 keping asam gelugur
garam

Bahan A - ditumbuk
1 inci halia
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil garam

Bahan B - kisar halus
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
4 batang serai

Bahan C - disangai dan dikisar halus
1/2 sudu makan jintan manis
1/2 sudu makan jintan putih
1 sudu makan ketumbar

Cara:
1. Perap ayam dengan Bahan A - Amie perap 30 minit.
2. Bakar hingga separuh masak.
3. Satukan Bahan B, Bahan C, asam gelugur dan santan serta perasakan dengan garam dan gulanya.
4. Masak sambil dikacau selalu hingga pekat dan berminyak.
5. Bahagikan kuah ini kepada 2 bahagian.
6. Celup ayam dan kuah pertama dan bakar semula. Ulangi proses tadi sekali lagi.
7. Kuah yang sebahagian lagi dicurahkan ke atas ayam semasa menghidang.



Nampaknya tocang Amie dah bertambah lagi satu  ni Kak Nor @ Secubit Garam ha ha hah... dah pandai dah memilih-milih ni... Nak bakar ayam saja tak mahu rebus dulu... lepas tu nak yang berkuah putih pulak tu! Seronok rasanya masih berkesempatan menyumbang resepi untuk memeriahkan lagi suasana Malaysian Food Festival (Kelantan Month) yang hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk sampai ke penghujungnya! Buat rakan-rakan yang berminat untuk menyertai MFF (Kelantan Month) ini bolehlah berkunjung ke My Kitchen Snippets  untuk maklumat lanjut. Terima kasih sekali lagi buat penganjur MFF ini iaitu Gertrude Wan Patane dan sifu masakan yang Amie kagumi iaitu Kak Nor @ Secubit Garam. Tak boleh ingat Kak Nor selalu tau... sebab tangan ni gatal asyik nak masak saja bila terbayangkan Kak Nor... takut nanti MFF penuh dengan masakan kita pulak...hi hi hiiii! Apa pun Amie hanyalah mak budak yang cuba belajar masak-masak...

"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by


11 comments

  1. wah ayam percik lagi kat dapur kak amie plak ye..nyummy..

    BalasPadam
  2. Assalam amie, sedap nampak ayam percik tu,saya pun suka yg kuah putih sebab lagi ori rasa dia. Hurmm terasa lemakmasin n manis kuah tu

    BalasPadam
  3. dapur kak amie nie sentiasa je berasap,x mcm dapur saya....hihihih...

    BalasPadam
  4. Kak Amie.. sedap sekali keliatan nya.. masih ada kah... kejap lagi melly datang yah..hehe

    BalasPadam
  5. Norzila,
    ni versi Kelantan... kuah putih punya, orang kata ini yang ori.

    Roza,
    waalaikumussalam.... memang sedapkan Rosa... seronok memasaknya, harum bau kuahnya!

    Myda,
    sama-samalah kita mengasapkan dapur Myda he he hehh.

    Melly,
    oh Melly sayanggg... tinggal kenangan Melly... nanti kakak buat lagi ye, cepat2 datang yah...

    BalasPadam
  6. whoaaa.. sedap nihh!! terliur habis tun nengok nyer.. tun dh lama x makan ayam percik.. tunggu blk kg mintak mama buatkan lah ^^

    BalasPadam
  7. Terima kasih info ini. nak cuba nanti...

    BalasPadam
  8. Tun,
    air tangan mama mesti sedapkan Tun... tiada tandingannya!

    Azatie,
    terima kasih Tie.

    Nurafidah,
    sama-sama kasih, silakan...

    BalasPadam
  9. Amie, ayam percik Kelantan memang sedap, ummi pun suka. Kalau Amie yang masak, ummi lagi suka, hehe. Good luck ye Amie.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe