Kenali Pelbagai Jenis Tepung

11:36 PG

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu dan selamat bersantai bersama keluarga tersayang! Di kesempatan keemasan ini Amie ingin kongsi info tentang jenis-jenis tepung  dan kesesuaian penggunaan tepung tersebut. Amie harap perkongsian yang Amie panjangkan dari Majalah SEDAP Bil.29 Vol 3 / 2010 ini memberi manfaat kepada kita semua terutama kepada anda yang ingin mencuba pelbagai resepi yang menggunakan antara jenis-jenis tepung seperti berikut:


 Ehsan : Google

Tepung Gandum (Wheat Flour)
Tepung ini diperbuat daripada biji gandum - wheat yang telah dikupas dan dikisar halus. Ia dibezakan atas kandungan proteinnya (gluten). Gluten ini mempengaruhi hasil olahan dan perlulah bijak memilih jenis tepung gandum yang sesuai mengolah makanan tertentu.
Contoh tepung gandum : Cap Sauh, Blue Key, Cempaka dan lain-lain.

Tepung Gandum Tinggi Protein
Tepung ini mempunyai lebih 12.5% kandungan protein. Tepung jenis ini banyak digunakan untuk membuat makanan yang dalam proses pembuatannya menggunakan yis. Adunan yang dibuat akan membentuk rangka untuk menyimpan gas. Oleh kerana daya penyerapan yang tinggi tahap cairan, glutennya akan mengembang dan membentuk adunan yang liat dan elastik. Contohnya: roti dan donat.
Tepung jenis ini juga digunakan dalam pembuatan mi ( basah / kering, juga sesuai untuk membuat daging sintesis / tiruan buat orang-orang vegetarian.
Contoh : Blue Key, MFM dan lain-lain.

Tepung Gandum Tulen (Wholemeal Flour atau Whole-Wheat Flour)
Diperbuat dengan cara menggiling keseluruh bahagian biji gandum (termasuk kulit arinya). Teksturnya lebih kasar daripada tepung gandum dan warnanya tidak putih tetapi agak kusam kecoklatan. Sangat menyerap cecair. Sering digunakan untuk membuat biskut atau roti tawar dengan rasa yang istimewa.

Tepung Gandum Sederhana Protein (All Purpose)
Sejenis tepung gandum yang dikatakan serbaguna. Kandungan proreinnya antara 10-11% sehinggakan boleh digunakan untuk segala keperluan. Biasanya digunakan untuk membuat aneka makanan seperti pisang goreng, apam balik, cucur, apam kukus, kek dan lain-lain.

Tepung Gandum Rendah Protein
Kandungan proteinnya sangat rendah, sekitar 8-9%. Ini disebabkan tepung jenis ini menyerap sedikit air dan gula, bermakna hidangan yang dibuat akan menjadi lebih padat. Biasanya digunakan untuk membuat biskut (cookies), pai dan kek.

Tepung Polenta
Tepung jenis ini juga dipanggil tepung jagung. Cuma bezanya, tepung ini berwarna agak kuning terang dan juga diperbuat daripada biji-biji jagung yang telah dikisar halus. Teksturnya agak kasar sedikit. Biasanya tepung ini digunakan sebagai bahan utama untuk membuat tortilla / roti istimewa Mexico.

Tepung Sagu
Tepung ini diperbuat daripada sari pati batang pokok sagu. Bentuknya seakan tepung aci, tetapi lebih kering. Selain digunakan sebagai pemekat (kerana bersigat agak melekit), tepung ini juga sering digunakan sebagai bahan utama untuk biskut atau makanan istimewa tradisi seperti bubur sagu. Kualiti sagu terbaik boleh ditemui di pasaran dengan nama Sagu Tani. Ada juga yang menjual Tepung Sagu Ubi, dan tepung ini khas digunakan untuk membuat kuih bingka ambon. Teksturnya agak halus berwarna putih.

Tepung Pulut
Tepung pulut diperbuat daripada beras pulut hitam atau putih dengan cara menggiling, ditumbuk atau dikisar halus. Tepung pulut putih teksturnya seakan-akan tepung beras, tetapi apabila disentuh, ia terasa lebih berat dan melekat. Untuk membezakannya dengan tepung beras, larutkan dengan sedikit air. Larutan tepung beras akan lebih cair, manakala larutan tepung pulut pula akan lebih pekat. Ini disebabkan tepung pulut mengandungi lebih banyak pati yang berkanji dan melekit.

Tepung Kastad
Tepung ini merupakan sejenis tepung yang diperbuat daripada campuran jagung, gula, susu dan kuning telur serta bahan pemekat. Berbentuk halus dan agak kekuningan. Dijual dalam bungkusan kotak, plastik atau pun tin.

Tepung Kentang
Warnanya putih. Diperbuat daripada kentang yang telah dimasak dan kemudiannya dikeringkan untuk dijadikan tepung. Biasanya digunakan untuk pemekat sos, kek, biskut dan sebagainya. 

Tepung Badam / Serbuk Badam
Diperbuat daripada kacang badam yang telah dikupas kulitnya dan dikisar halus. Teksturnyabkasar dan warnanya agak kekuningan dengan harga yang agak mahal. Digunakan untuk membuat biskut.

Tepung Semolina
Tepung ini diperbuat khas daripada kulit ari gandum yang keras, warnanya pula kuning mudabdan berbutir-butir. Kadar kandungan proteinnya lebih tinggi di antara jenis tepung lainnya. Biasanya digunakan dalam pembuatan makaroni, spaghetti (aneka pasta), juga puding, biskut, kek dan sup. Tepung ini merupakan hasil sampingan daripada pembuatan tepung gandum di kilang

Tepung Naik Sendiri
Tepung ini telah sedia dicampurkan dengan bahan penaik. Kek yang diperbuat dengan menggunakan tepung ini, jika dibiarkan agak lama sebelum dibakar, tidak akan bantat serta naik dengan lebih baik. Harga tepung ini lebih mahal daripada tepung jenis lain.
Sebagai bahan pengganti untuk membuat kek, anda boleh sediakan 225 gram tepung naik sendiri bersamaa 225 gram tepung gandum yang dicampur 1/2 sudu teh serbuk penaik dan 1 sudu teh soda bikarbonat. Sebagai bahan pengganti dalam pembuatan biskut, 1 cawan (115 gram) tepung naik sendiri bersamaan dengan 1 cawan tepung gandum yang dicampurkan 1 sudu teh serbuk penaik. Tepung ini hanya berkesan untuk dalam jangka masa 3 bulan, setelah tempoh tersebut, kandungan aktif serbuk penaik tidak akan berfungsi lagi.


Tepung Beras
Tepung yang diperbuat daripada beras ini, digiling atau dikisar halus. Warnanya putih, apabila disentuh dengan jari, tepung beras akan terasa lebih lembut dan halus jika dibandingkan dengan tepung pulut. Biasanya digunakan untuk hidangan ringan tradisional.


Tepung Ubi
Biasanya dipanggil tepung aci atau tepung kanji. Diperbuat daripada sari pati ubi kayu. Biasanya digunakan untuk membuat makanan ringan tradisional seperti kuih bingka. Selain itu, tepung ini juga sering digunakan untuk memekatkan makanan. Warnanya jernih, pekat dan bersifat akan melekit apabila dipanaskan.

Tepung Garut
Kadang kala dipanggil Tepung Larut atau Tepung Ararut. Diperbuat daripada ubi garut. Tekstur dan warnanya sama seperti tepung sagu. Banyak digunakan untuk membuat kuih kering.

Tepung Jagung
Tepung ini berwarna putih dan diperbuat daripada sari pati biji jagung. Biasanya digunakan untuk memekatkan sup atau membuat biskut.

Tepung Tang Mien
Tepung ini merupakan mendapan (sari pati) daripada tepung gandum, kemudian diambil glutennya. Teksturnya agak halus dan berwarna putih. Biasanya digunakan untuk membuat kulit dim sum yang hasilnya akan membuatkan tepung ini kelihatan agak jernih sedikit. 

Tepung Hunkwe, Tepung Kacang Hijau
Warnanya putih, dan diperbuat daripada sari pati kacang hijau. Biasanya digunakan untuk membuat kuih nagasari, cantik manis atau cendol.

Sumber : Majalah SEDAP Bil 29 Vol 3 / 2010


16 comments

  1. banyak nya jenis2 tepung kan kak

    BalasPadam
  2. assalam kAmie
    macam2 jenis kan tepung ni
    tqqq for sharing ye

    BalasPadam
  3. assalam kAmie
    macam2 jenis kan tepung ni
    tqqq for sharing ye

    BalasPadam
  4. Macam2 jenis tepung ada...
    Terima kasih atas prkongsian.....

    BalasPadam
  5. tun baru tahu tepung kastad tu ada jagung, gula, susu ngan telur! hihi

    BalasPadam
  6. Salam, Kak Amie tau tak kat mana boleh beli tepung ubi garut? Tak jumpa kat giant, econsave, jusco..=(

    BalasPadam
  7. Salam, Kak Amie tau tak kat mana boleh beli tepung ubi garut? Tak jumpa kat giant, econsave, jusco..=(

    BalasPadam
  8. Tepung sagu d malaka ade yg jual x sis?

    BalasPadam
  9. Tepung sagu d malaka ade yg jual x sis?

    BalasPadam
  10. 3_midnight_girl,
    Kak Amie cuma kongsi info tentang tepung saja, tak tahu di mana tepung tu dijual.

    Dian,
    tak tahulah pula, saya di Sabah.

    BalasPadam
  11. Apa berbezaan tepung naik sendiri cap bluekey dengan MFM..adakah sama fungsi cuba brand saja yg berbeza?

    BalasPadam
  12. Kat mana nak cari tepung hunkiew tu

    BalasPadam
  13. 💐Assalamualaikum slm sejahtera warga group📢
    💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.👉🏼 *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .💪🏼

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    *Tengku Aziah bt Tengku Ishak,bacaan gula 16 ,bertahun thun hidap kencing manis,minum herba ini bcaan sntiasa 6 shaja *

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..😉

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    👍🏻In sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe