Ikan Pari Masak Asam Pedas

8:49 PTG

Selamat malam rakan-rakan pengunjung. Belakangan ini Amie selalu lewat masukkan resepi dalam blog. Bukan apa, agak kesuntukan masa.... minggu ini saja ibarat burung pula gaya hidup Amie. Apa tidaknya, 5.45 keluar rumah... 6 petang baru sampai semula ke rumah. Anak-anak pun asyik makan nasi bungkus... nampaknya pengurusan masa agak menyeleweng bulan April ini. Ini ha... resepi ikan pari... cerita tentang ikan pari, kalau di kampung Amie di Selangor, bonda suka masak 'semur' atau masak kicap. Siap dengan lada putih, kulit kayu manis dan bunga lawang bonda masukkan. Kuahnya mesti pekat.... masih terasa keenakan air tangan bonda. Apa lagi kalau pari masak 'pecak'... rasanya hanya bonda saja yang paling pandai masak di dunia. Malangnya, bila dah kahwin, suami pula tak suka makan ikan pari. Kalau ke pasar, tengok sajalah ikan tu.... punya banyak dan segar dan sangat murah..., apa tidaknya, sepotong harganya RM2 saja. Lama-kelamaan ikan pari di sini naik harga pula. Agaknya dah mula ramai yang menggemarinya. Di pasar besar berharga RM5, di Pasar Sri Perdana pula RM6. Tapi kalau Amie balik kampung, alamak.... harga ikan pari di Sungai Buluh mencecah RM15-16 1kg. Lama-kelamaan suami & keluarganya pun mula pandai makan ikan pari juga....



Bahan-bahan:
500 gram ikan pari (potong 10 bahagian)
3 biji tomato (cincang)
10 biji kacang bendi
4 tangkai daun kesum
1/2 sudu pati asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
1/2 sudu lada putih (tumbuk)
200ml air
garam & gula
minyak

Bahan-bahan kisar:
25 biji lada kering
7 biji bawang merah
7 biji bawang putih
1.5cm belacan
1.5cm halia
1.5 cm kunyit hidup

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan tomato cincang bersama air asam jawa. Masak sehingga tomato menjadi hancur.
3. Masukkan daun kesum dan biarkan layu. Tambah 200ml air ke dalam tumisan. Didihkan.
4. Masukkan ikan pari dan masak selama 15 minit dan kuah menjadi pekat.
5. Masukkan lada putih dan kacang bendi. Tunggu sehingga kacang bendi berubah warna.
6. Ikan pari masak asam pedas siap untuk dihidangkan.

4 comments

  1. mcm2 gaya org masak asam pedas ni..kena cube ni..first time masak hari tu nora buh bahan basic je

    BalasPadam
  2. wah, nampak menyelerakan..terus lapar nie..

    BalasPadam
  3. nora,
    kalau masukkan tomato kuahnya jadi lebih pekat... masak kari pun aie suka bubuh tomato cincang.

    BalasPadam
  4. ain,
    mmg sgt menyelerakan .... apalagi wkt perut kosong hi hi hi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe