Lempeng Pisang Kelapa Daun Pisang
8:55 PGLempeng Pisang kelapa Daun Pisang |
Terima kasih Cikgu Liza atas perkongsian resipi Lempeng Pisang Kelapa Dan Pisang. Amie panjangkan resipinya di sini.
BAHANNYA:
1.2kg pisang berangan yang telah dikupas kulit.(Lebih kurang 16 biji pisang saiz besar.Kalau nak guna pisang emas atau pisang abu pun boleh.)
1/3 cawan gula pasir.(Boleh tambah atau kurangkan ikut citarasa masing-masing.Kalau ikut tekak Cikgu Liza, sukatan ni dah cukup dah manisnya.)
1 sudu teh garam halus.
1 1/2 cawan tepung gandum.
1 biji kelapa parut putih digaul dengan sedikit garam.
Daun pisang secukupnya.(Dilayur atas api dahulu.)
Sedikit minyak masak untuk melengser kuali.
CARANYA:
1. Lenyekkan pisang hingga hancur.
2. Masukkan gula pasir dan garam halus. Gaul sebati.
3. Masukkan tepung dan adun sebati.(Tambahkan sedikit air sekiranya adunan terlalu pekat. Cikgu Liza tak tambah sebab kepekatan adunan yang dibuat dah menepati kepekatan yang dimahukan. Boleh tengok video yang dikongsi.)
4. Sendukkan adunan ke atas daun pisang dan ratakan.(Jangan terlalu tebal)
5. Taburkan sedikit kelapa parut di atas adunan yang diratakan tadi.
6. Lipat adunan.(Boleh rujuk gambar)
7. Lengserkan kuali/non stick pan.(Supaya daun pisang tidak melekat dan hangus)
8. Bakar lempeng pada kedua-dua belah sehingga masak.(Gunakan api sederhana kecil dan terbalikkan lempeng menggunakan dua sudip agar tidak terbuka.Lempeng elok masak jika daun pisang tidak lagi melekat pada adunan lempeng.)
***Cikgu Liza guna measuring cup untuk sukatan.
Boleh rujuk perkongsian Cikgu Liza di sini: RESIPI LEMPENG PISANG DAUN PISANG CIKGU LIZA.
Pisang Lemak Manis @ PIsang Empat Puluh Hari. |
Lempeng Pisang Kelapa Daun Pisang |
Lempeng Pisang kelapa Daun Pisang. |
5 comments
Masyaa Allah nampak menarik dan sedap lempeng cikgu..Garing dan siap ada inti..
BalasPadamNanti nak try juga la versi cikgu Liza ni..Nampak lagi menarik
Sedap kalau asingkan kelapa parut tapi kalau emak saya buat dalam lepat. Memang rasa lemak.
BalasPadamBila agaknya lempeng pisang ni nak berjangkit ke Tanah Jauhar?
BalasPadamSedap makan buat minum petang ni. Lempeng pisang kelapa daun pisang ni teringat yang viral kat Perak tu tak silap. Sedap makan panas panas ni.
BalasPadammesti sedap ni, lama betul tak masak lempeng pisang rupa gini
BalasPadam