Lahad Datu ke Kundasang : Bermalam di Nulu Dumpiring Homestay

3:50 PTG

Tiba-tiba dapat berita JPN tidak luluskan permohonan cuti sekolah kami pada 29 Julai 2020, sehari sebelum menjelangnya Aidil Adha. Hasrat untuk bertolak seawal 6 pagi dari Lahad Datu ke Kundasang terpaksa dibatalkan. Sekolah Firdaus dan Fairuz cuti pada hari tersebut. 
Sebaik sahaja tamat waktu bekerja, terburu-burulah kami keluar meninggalkan daerah Lahad Datu. Setelah kami tiba di Kundasang, kononnya hendak singgah di sebuah restoran untuk isi perut. Maklumlah berbuka puasa pun dalam perjalanan, hanya minum air sahaja. Sayangnya, setelah melalui pemeriksaan suhu badan, dan duduk di kerusi, tidak ada pula yang datang layan kami walaupun beberapa kali Encik Suami panggil pelayan restoran, tetapi seolah-olah buat tak nampak saja.. Banyak pelanggan sedang duduk menunggu di meja masing-masing. Seperti biasa kalau makan di situ, pelanggan boleh pesan sayap ayam panggang di gerai berhampiran. Fairuz dan Fuad pergi ke gerai untuk membeli sayap ayam panggang. Akhirnya setelah agak lama menunggu kami ambil keputusan untuk tinggalkan restoran tersebut. Sayap ayam panggang yang dipesan kami bawa masuk ke dalam kereta. Sebelum ini, pada tahun lepas kami menghadapi perkara yang sama di restoran ini. Kami sangka, kedatangan kami kali ini tidak seperti sebelumnya.... hiks! 
Bersangka baik sahajalah. 

Encik Suami memandu keluar semula, ke arah bulatan terletaknya replika kobis dan terus ke gerai sayuran. Kami membeli beberapa jenis sayur dan beras kampung. Bolehlah nanti masak nasi di homestay yang akan kami inap selama 2 malam.
Alhamdulillah, dalam sejuk-sejuk hujan malam itu, sampai juga kami ke Nulu Dumpiring Homestay. Terima kasih Encik Mahili sekeluarga yang telah menyambut baik kedatangan kami.
                             
Rezeki kami untuk bermalam di Nulu Dumpiring Homestay selama 2 malam setelah puas mencari tempat penginapan di sekitar Kundasang. Homestay ini terletak di Kampung Dumpiring Atas, Kundasang, Ranau Sabah. Boleh klik di sini untuk lebih lanjut: NULU Dumpiring Homestay
Setelah suhu badan diambil, kami terus masuk ke rumah. 
Oh!
Macam tak percaya pula
Suhu badan Encik Suami 30'C.
Suhu badan Amie 31'C.
Fuad, Fairuz dan Firdaus pun sama.
Macam suhu reptilia .... ahaks!
Bayangkan kedinginan yang menyelubungi suasana malam itu sehingga suhu badan kami pun begitu rendah!

                     
Sebahagian gambar ini Amie ambil dari kiriman Encik Mahili sewaktu menempahnya seminggu yang lalu. Homestay ini dua tingkat. Ada tiga bilik tidur dan dua bilik air. Ada kemudahan untuk memasak di dapur juga.

                           

Bulat mata Firdaus!
Sepanjang perjalanan memang tidur sahaja dalam kereta.
Wokey!
Tinggalkan Firdaus dahulu, kita nak masak di dapur.
Biarlah dia menonton televisyen.

Antara bahan yang sempat dibeli.



Apalagi!
Singsing lengan baju, dan terus ambil rice cooker. Masak nasi beras bario.

Cantik kejadian nasi beras bario ini!


Kemudian masaklah segala sayur-mayur yang segar-segar!

Nasi sudah tanak, sayur pun sudah masak.

Fairuz pula goreng telur.
 
Tambah lagi satu lauk, iaitu satap ayam panggang.


Tidak lupa, hidangkan sekali jeruk tuhau yang dibeli di gerai sayur tadi.

Inilah hidangan makan malam kami.
Telur dadar.
Sayap ayam panggang.
Sayur campur.
Jeruk tuhau.
Air teh panas.

Kami makan di luar rumah, di atas meja yang disediakan. Suhu sangat sejuk. Jadi kami cepat-cepat makan sementara makanan masih panas. 

Malam itu semua tidur lena. Sesekali terjaga dari tidur disebabkan deru angin yang sangat kuat. Menjelang pagi, kelihatan Firdaus berwajah sugul. Katanya, tidak ada kawan untuk bermain! Fuad dan Fairuz tarik selimut sambung tidur! 

4 comments

  1. Agaknya tempat sejuk
    suhu badan pun ikut rendah.

    BalasPadam
  2. Bila lah dapat jejak kaki kat kundasang ni.

    BalasPadam
  3. Warisan Petani,
    betul tu Wak. Mulanya terkejut juga sebab rasa macam tak normal.

    Notie,
    marilah datang sini, santai-santai.

    BalasPadam
  4. Bestnya duduk homestay berbukit macam ni. dapat view yang cantik dan sejuk gitu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe