Nasi Goreng Udang Mayonis

4:12 PTG

 Entri tertunggak.... tapi nak paparkan juga, sebab gambar tak pandai basi kaaann....


Sekarang ni kalau nak masak, kena fikir dua kali sebab yang nak makan bukan empat mulut seperti kebiasaannya, tapi dah bertambah satu lagi! Kalau sebelum ini Amie asingkan masakan, tapi sekarang Firdaus nak makan benda yang sama kami makan. Tak mahu disuap, nak makan sendiri pulak dah! Kakak ipar kata kalau disuap alamat tak mahu makanlah jawabnya. Jadi, bila makan sendiri habis kotor pakaian dan satu badan. Terpaksalah mandi 3 hingga 4 kali sehari.... itu laporan kakak ipar yang jaga budak kecik tu... sejak umur dua hari!
Jadinya... kalau masak nasi goreng terpaksalah lupakan rasa pedasnya! Nasi Goreng Udang Mayonis ni masakan beberapa hari lepas... kaau tak silap masa cuti sekolah.... hari Ahad. Untuk resepi Udang Goreng Mayonis, bolehlah klik DI SINI.


Untuk nasi gorengnya pula, Amie paparkan resepinya di bawah ini.

Resepi : Nasi Goreng Udang Mayonis

Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih
2 sudu makan mayonis
1/2 cawan lobak merah cincang
1 cawan jagung biji
1 labu bawang besar - cincang
1 sudu makan serbuk pati ikan bilis
1 sudu makan kicap cair
3 sudu makan marjerin

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang dan toskan

Cara:
1. Panaskan marjerin. Tumis bahan tumbuk bersama cincangan bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan lobak merah dan jagung. Gaul sebati.
3. Tambahkan mayonis dan gaul lagi.
4. Masukkan nasi putih serta kicap cair.
5. Gaul rata dan perasakan dengan serbuk pati ikan bilis.
6. Padamkan api dapur.


Ringkas saja kan? Tapi kalau sukakan rasa nasi goreng yang pedas, bolehlah taburkan hirisan cili padi sebelum menikmatinya, atau kalau rajin bolehlah sediakan sambal belacan serta ulam timun. Amie hidangkan bersama Udang Goreng Mayonis bersama telur rebus dan keropok belinjo.

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe