Udang Goreng Mayonis

2:00 PTG

Selamat berhujung minggu rakan-rakan pengunjung tersayang...
Amie hidangkan Udang Goreng Mayonis untuk pagi ini.... makan dengan nasi goreng, sebagai alas perut di pagi hari. Maklumlah bila hujung minggu begini bukannya boleh lepak sesuka hati (kalau boleh nak melengkau macam ular sawa je kat atas katil he hehehhe ). Encik Suami dah bangun awal pagi bersama anak-anak bujang yang lain membantu mengemas mana yang patut... di dapur, di halaman sekangkang monyet, di ruang tamu.... pendek kata semua ruang rumah! Dia biarkan saja Amie bersejuk-sejuk peluk Firdaus dalam bilik, aduhai... sebab tak sampai hati itulah terus buang selimut dan buat apa yang patut. Dan sudah tentunya Amie terus ke dapuuurrr.....


Amie teringat ada udang kertas saiz besar dalam peti sejuk. Jadi Amie keluarkan dan rendam nak bagi lembut.  Amie cadang nak goreng saja. Boleh makan dengan nasi goreng. Tapi Amie goreng dengan lidi penyucuknya sekali. Muat pula kuali dengan saiz udang dengan lidi sate untuk goreng terendam. Untuk resepi Udang Goreng Mayonis ini pun Amie main bubuh aje mana yang boleh dibuat pemerap. Meh kita tengok resepinya.

Resepi : Udang Goreng Mayonis

Bahan-bahan:
700 gram udang kertas saiz besar - bersihkan, cuci dan toskan
4 sudu makan mayonis
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos lada hitam
1 sudu makan kicap pekat manis
minyak
lidi sate secukupnya

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh lada putih

Cara:
1. Gaul mayonis, sos tiram, sos lada hitam dan kicap pekat manis hingga sebati.
2. Masukkan bahan tumbuk dan gaul lagi sekali. Perap seketika.
3. Cucuk seekor udang dengan lidi sate. Lakukan sehingga selesai.
4. Panaskan minyak yang banyak untuk goreng terendam.
5. Goreng udang hingga masak.
6. Angkat dan toskan.


Sesungguhnya Udang Goreng Mayonis enak dimakan begitu saja!

5 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe