Ikan Lampam Panggang & Sayur Kailan Goreng Sos Tiram.

8:35 PTG

Selain goreng garing, Amie suka buat ikan lampam panggang. Bukan panggang atas bara, tapi panggang bungkus dengan daun pisang dan masuk dalam oven. Cara begini disukai MIL & FIL.... katanya ikan lebih sedap sebab tidak kering di atas pemanggang, sebaliknya isinya lebih lembut dan lembap!


Resepi : Ikan Lampam Panggang

Bahan-bahan:
1 ekor ikan lampam saiz besar - bersihkan dan kelar-kelar
1 batang serai - dititik
daun pisang
1 sudu teh serbuk kunyit
garam

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
2 cm halia

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan semua bahan di atas.
2. Bungkus dengan daun pisang.
3. Panggang dalam oven hingga masak.


Dua-dua jenis pencicah di bawah ini Amie suka. Tapi sudah tentulah lebih suka yang di bawah ini, sementara yang di bawah lagi tu memang dah biasa kita jumpa, lebih kurang air asam gitu.


Sambal pencicah yang di atas tu Amie gunakan banyak jus limau kasturi untuk seimbangkan rasa. Amie tumbuk cili padi minyak bersama bawang putih, dan ketika menghidangkannya Amie masukkan hirisan kulit limau kasturi supaya lebih harum.

Resepi : Sambal Lada

Bahan:
10 biji cili padi minyak
5 ulas bawang putih
1/2 cawan jus limau kasturi
2 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam
sedikit hirisan kulit limau kasturi

Cara:
1. Tumbuk cili padi minyak bersama bawang putih hingga lumat.
2. Masukkan di dalam mangkuk, dan tambah gula pasir, garam serta jus limau kasturi.
3. Tambahkan hirisan kulit limau kasturi di dalamnya.


Resepi : Air Asam (Sambal Kicap)

Bahan-bahan:
10 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar - hiris 
1 sudu makan belacan serbuk
1/2 cawan kicap manis ABC
2 sudu makan jus limau kasturi
1 sudu teh pati asam jawa

Cara:
1. Satukan kesemua bahan di atas.
2. Sedia untuk dihidangkan.


Yang ini pulak, Sayur Kailan Goreng Sos Tiram kegemaran Encik Suami. 

Resepi : Sayur Kailan Goreng Sos Tiram

Bahan-bahan:
5 batang pokok kailan - potong ikut citarasa - asingkan bahagian daun dengan batang
1/2 batang lobak merah - potong bulat
1 cawan udang kertas siap dibersihkan
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 ulas bawang putih - dipecahkan
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis ABC
1/2 cawan bancuhan air tepung jagung
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan lobak merah, batang kailan dan udang.
3. Setelah batang kailan dan lobak merah empuk, dan udang berubah warna, masukkan bahagian daun kailan.
4. Besarkan api dan tutup selama 1 minit supaya daun kailan masak dengan warna hijau yang cantik.
5. Buka penutup kuali dan tuangkan bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan kuah dan perasakan dengan sos tiram serta kicap manis ABC.
6. Gaul seketika dan padamkan api dapur.

2 comments

  1. kecur tgk cicah2 tu…btw ikan lampam ni ikan sungai ye k.amie? saya tak pernah makan

    BalasPadam
  2. sedapnya Amie...berpuluh tahun tak makan ikan ni.
    btw semalam dok sembang dgn kawan baik saya, rupa2nya dia exclassmate Amie dulu..kenalkan dgn pinatbate azla?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe