Ayam Masak Ungkep & Nasi Beras Kampung

3:23 PTG

Salam hujung minggu....
Masak apa? 
Masak Ayam Ungkep dan istimewanya sebab lawan makan dengan nasi beras kampung. Beras huma.... beras pandan wangi dari Kundasang.


Walaupun sudah beberapa kali kongsi paparan resepi Ayam Masak Ungkep, tapi Amie masih terima pertanyaan terutama adik-adik yang mungkin baru belajar masak. Terima kasih kerana dengan pertanyaan mereka membantu Amie menambahbaik paparan untuk setiap resepi. Maklumlah, bila gunapakai resepi orang kampung, kita pun guna sukatan kampung. Misalnya... jintan manis sejemput, jintan putih sejemput. Jadinya, adik-adik kita pun inginkan kepastian... sejemput tu berapa gram? Barulah teringat, betapa bezanya zaman kanak-kanak dan zaman remaja kita dulu berbanding zaman remaja hari ini. Dulu, sedari kecil kita nampak Bonda kita masak. Maknanya, berdasarkan pengalaman kita lihat orang dulu-dulu masak main campak-campak saja. Dan satu lagi.... ada yang bertanya tentang sukatan garam / gula / perasa pilihan. Memang jarang Amie tulis satu sudu teh / makan garam atau gula, tapi tulis saja benda-benda tersebut sebagai pelengkap rasa atau secukup rasa. Maksud Amie, kalau masak sendiri kenalah sesuaikan rasa ikut selera masing-masing. Rupanya, Amie tulis begitu menyulitkan adik-adik. Tak apalah ye... in shaa Allah lepas ini Amie akan tuliskan kuantitinya, tapi kenalah juga sesuaikan dengan citarasa masing-masing, nak lebih garam atau kurang garam / gula / perasa pilihan.


Wokeyyy.... Ayam Masak Ungkep sudah siap!
Daku masak dengan penuh kasih sayang dan rindu dendam tau!
Nasinya pula beras kampung atau beras bukit (padi huma) dari Kundasang, Ranau.
Nyum... nyummmmmm! Nak tengok beras bukit @ padi huma? Ni haaa... di bawah ni:



Ini jenis padi huma @ bukit: beras pandan wangi.



Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 8 - lumur dengan 1 sudu teh  garam 1 sudu makan kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
3 cawan air
minyak
1 sudu teh garam
1 sudu makan  gula pasir / gula melaka
perasa pilihan (jika suka)

Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah 
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
15 biji cili padi 

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan  serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam, gula dan perasa pilihan (jika suka).                                            4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya, tak perlu masaka sampai kering)dan ayam empuk, matikan api.


Habis licin..... tinggal tulang je!


3 comments

  1. Sedapnya nampak ayam masak ungkep. Mwsti bertambah sedap dimakan dengan beras bukit.

    BalasPadam
  2. Aslmkum amie.. lamanya tak jln2.. tak tahan tgok ayam ungkep tu..

    BalasPadam
  3. Salam rindu..lama kak ros tak berblog.dapur amie pun dah berubah ya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe