Mee Hoon (Rice Stick) Goreng Udang

11:16 PG

Sejak Firdaus sudah mula pandai merayap ke segenap penjuru rumah, apalagi sekarang ni dah pandai berjalan... nampaknya sangat terhadlah masa Amie untuk berlama-lama di dapur seperti dulu. Tapi, syukurlah walaupun dah menerjah ke segala sudut ruang tamu dan ruang mini library, pergerakan Firdaus masih terbatas. Firdaus belum sampai ke dapur kecuali kalau dibawa oleh Fairuz, Fuad atau Encik Suami. Kakak ipar yang jaga Firdaus kata budak kecik tu asyik buka pintu peti sejuknya dan pandai keluarkan makanan dari dalamnya. Dah tu pulak... selongkar pinggan mangkuk dalam almarinya!

Memang Amie akui semua itu... sebab di rumah pun Firdaus paling suka keluarkan satu persatu pakaian yang sudah dilipat ( ketika Amie letakkan dalam bakul sebelum di bawa ke tingkat atas untuk disusun dalam almari pakaian). Bila sunyi sepi maknanya adalah benda yang dibuatnya.... seperti sekarang ini ketika Amie taip entri, Firdaus senyap-senyap bongkar susunan buku di bahagian rak bawah.


Wokeeeyy... cerita tentang main masak-masak pulak laaa... Amie sempat buat Mee Hoon (Rice Stick) Goreng Udang. Amie suka yang pedas tapi memandangkan Firdaus pun dah suka makan apa yang kita makan, jadi Amie gantikan dengan sos tomato dan bubuh sedikit sos cili. Itu pun Firdaus makan jugak tanpa hiraukan pedasnya.... tak rasa pedas pun sebenarnya pada tekak kita. Jadi, kenalah sediakan sambal kicap untuk rasa lebih pedas dalam hidangan sendiri.

Resepi : Mee Hoon (Rice Stick) Goreng Udang

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon jenis kasar  (rice stick) - rendam dengan air sejuk hingga kembang - toskan
1 cawan udang kertas yang telah dibuang kulit
1/2 cawan hirisan lobak merah
1 biji cili hijau - hiris
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
3 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa
minyak

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan udang dan lobak merah.
3. Bila udang bertukar warna, masukkan hirisan lada hijau dan semua jenis sos.
4. Masukkan mee hoon dan gaul sebati.
5. Tambahkan perencah MAGGI Cukup Rasa. Gaul sekali lagi.
6. Padamkan api dapur, dan angkat Mee Hoon Goreng Udang untuk dihidangkan.



Jom... kita nikmati sepiring Mee Hoon Goreng Udang dengan secawan milo panas di tepi tingkap dapur sambil menghirup udara pagi dan pancaran matahari untuk dapatkan Vitamin D.

1 comments

  1. kalau makan bihun ada udang, asyik dan korek cari udang jer..hehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe