Jeruk Ikan Talapia
11:03 PTG
Sesekali cuba buat resepi Jeruk Ikan Talapia pulak. Lebih kurang saja dengan ikan masak cuka. Ringkas tapi sedap sangat kalau makan dengan nasi panas. Tak payahlah masak lauk lain lagi dah!
Resepi : Jeruk Ikan Talapia
Olahan : Amie's Little Kitchen
Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia –
goreng hingga masak – ketepikan
½ inci halia – hiris
halus
5 ulas bawang putih -
kupas
7 biji bawang merah –
kupas dan belah 2
7 biji cili padi –
pecahkan
2 biji cili hijau –
belah 2
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu makan cuka
1 sudu teh biji sawi
1 cawan air
Minyak
Garam / gula / perasa
pilihan
Cara:
1. Panaskan
sedikit minyak. Goreng halia, bawang putih, bawang merah, dan biji sawi
sehingga harum.
2. Masukkan air diikuti dengan serbuk
kunyit, cili padi, cili hijau dan cuka. Biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan talapia goreng.
Balik-balikkan .
4. Perasakan
dengan garam / gula / perasa pilihan.
3 comments
sedapnya menu ni kak :)
BalasPadamsalam, dulu2 pernah makan ikan ini...sekarang mcm susah nak cari...Amie tunjuklah cara nak wat ikan jeruk...
BalasPadamMmg sedap ni Amie..mkn dgn nasi panas..mmg nambah2 :)
BalasPadam