Variasi Hidangan Nasi Dari Timur Tengah - FROM LYDIA's Q8 MATBAHNA AL ARABI
6:52 PTG
Assalamualaikum.
Subhanallah! Maha Suci Allah! Allah Maha Besar... dijadikannya manusia dari pelbagai suku bangsa untuk saling kenal-mengenal. Dari kepelbagaian bangsa dan etnik, wujudlah pula budaya atau cara hidup masing-masing dan dari situlah kita mengenal dan cuba memahami identiti satu-satu bangsa di muka bumi ini. Alhamdulillah, setiap apa yang berlaku dan setiap apa yang dicipta oleh-Nya semuanya mempunyai hikmahnya yang tersembunyi, dan bagi insan yang sentiasa menggunakan akal fikiran untuk merenung dan berfikir sudah tentulah dapat menilai dan mengkagumi kebesaran-Nya!
Mukadimah Amie kali ini berkaitan dengan salah seorang blogger masakan yang kaya dengan pelbagai resepi dari Timur Tengah dan kini menetap di Kuwait. Aahlan wa sahlan ya ukhti Lydia Honey.... betul ke sapaan Amie ni Lydia? Jom kita berkunjung ke Kuwait... Assalamualaikum LYDIA HONEY - FROM LYDIA's Q8 MATNAHNA AL ARABI. Terima kasih banyak-banyak kerana sudi menyertai MERIAHNYA DUNIA MASAKAN dan turut sama mewarnai dunia yang tidak bersempadan ini.
Sesekali apa salahnya kita cuba resepi pelbagai hidangan nasi dari Timur Tengah seperti paparan di bawah ini. Kalau kita sinonim dengan nasi ayam, nasi tomato, nasi kerabu, nasi dagang, dan pelbagai jenis nasi yang lain, Lydia pula cukup bermurah hati berkongsi resepi dengan pelbagai jenis masakan berasaskan nasi dari Tanah Arab. Jom kita jamu mata dengan macam-macam resepi dari hasil air tangan Lydia di bawah ini.
REZ MA KAMUM wa JAJ ( CUMIN RICE HADRAMAUT YEMAN AND CHICKHEN)
Hidangan di atas disajikan bersama ayam bakar, salad, salsa tomato dan maraq. Apa itu maraq? Ini yang menariknya dalam blog Lydia Honey kerana dalam setiap paparan yang disajikannya, ada pelbagai istilah dan perkataan baru yang diperkenalkan. Jadi, rajin-rajinlah berkunjung ke dapurnya untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.
REZ ASFAR ma KOFTA (NASI MINYAK ARAB WITH KOFTA)
Nampak sungguh unik sekali hidangan di atas ini. Menurut Lydia, Rez Asfar ma Kofta ini popular sebagai hidangan tengahari atau ketika meraikan tetamu bagi orang-orang Syria. Kita lihat pula Lamb Kabsa .....
KABSA BIL LAHMA (LAMB KABSA)
Lamb Kabsa ini biasanya dihidangkan bersama dakous dan maraq. Ha... kita belajar lagi satu istilah... dakous! Apa tu Lydia? Oh ya! Selama ini jarang kita dengar tentang hidangan ikan di Tanah Arab, tapi Lydia sudah jawab kemusykilan ini dengan hidangan Rice with Fish Arabic Style di bawah ini!
ROZ / REZ SAYADEH (RICE WITH FISH ARABIC STYLE)
Inilah hidangan Roz / Rez Sayadeh... yang merupakan resepi tradisional Arab Saudi. Versi asal resepi ini dari Lubnan. Apa pula nama hidangan yang seterusnya...
Ini juga Roz / Rez Sayadeh, resepinya sama seperti di atas.
ROASTED CHICKEN KABSA
Hidangan ini sangat terkenal di Saudi Arabia dan juga Arab Gulf. Nampak sungguh lazat dengan ayam yang kilat bergolek di atasnya!
NASI BERYANI AYAM HADRAMAUT
Memang maut sungguhlah.... ayam tu berposing Lydia! Enaknya dengan taburan kacang gajusnya tu!
REZ ASFAR MA'JAJ BIL SALSA BANDORA/TOMATOM (ARABIC YELLOW RICE WITH CHICKEN AND SALSA TOMATO)
Hidangan di atas kaya dengan rempah-rempahan dan menurut Lydia Honey biasanya ia dihidangkan bersama salad, maraq dan plain yogurt.
REZ ASFAR MA'JAJ / DAJAJ (ARABIC YELLOW RICE WITH CHICKEN)
Hidangan nasi di atas popular dalam keluarga sebelah suami Lydia, dan Lydia memperoleh resepi ini dari Syrian SILnya. Ha... tak sabar rasanya nak perkenalkan Ouzi Lahma di bawah ni... resepi yang sungguh unik dan menarik pernah Amie jumpa!
OUZI LAHMA (LAMB OUZI)
Hidangan yang cukup istimewa ini disajikan ketika majlis perkahwinan di Syria dan dikatakan berasal dari Baladisahm atau Iraq. Apa keistimewaan Ouzi Lahma? Sebenarnya cara memasak nasinya ialah dengan memasukkan beras ke dalam seekor kambing!
MAKLOBE' Up Side Down Chicken Rice (Syrian)
Maklobe' Up Side Down Chicken Rice merupakan hidangan yang terkenal di Syria, Palestine, Jordan dan Lubnan!
HANITH CAMEL HADRAMAUT
Macamana agaknya rasa daging unta? Kita di sini hanya mampu melihat paparan hidangan Hanith Camel Hadramaut... he he ehhh.
MUJADARA (RICE AND LENTIL PILAF WITH CARAMELIZED ONION)
Mujadara menggunakan bahan utama termasuk nasi dan dhal / lentil dan ditaburi dengan bawang goreng dan ia merupakan hidangan masyarakat Lubnan. Jangan lupa hidangkan bersama yogurt dan salad / hirisan bawang dan tomato.
NASI AYAM HADRAMAUT
Nasi Ayam Hadramaut ini Lydia Honey hidangkan bersama maraq dan salsa.
KHUSARI / KOSHARY / KOSHERI
Khusari atau Koshary atau juga Kosheri ini merupakan hidangan tradisi orang Egypt yang sangat popular di Mesir.
YELLOW RICE aka NASI MINYAK ARAB (ROZ / REZ ASFAR)
Cantik Yellow Rice... berasnya panjang-panjang! Kata Lydia, enak dihidangkan bersama ayam goreng, ayam bakar atau ayam masak merah bersama maraq. Maraq lagi.... di sini baru jumpa maksud maraq... iaitu sup atau salsa Arab!
REZ MA KAMUN (CUMIN RICE HADRAMAUT YEMAN)
Jom serbu dapur Lydia Honey untuk mengetahui resepi Rez Ma Kamun, yang dikatakan ala nasi kabsa Yemen.
LAMB BERYANI
Walaupun kita sudah biasa dengan nasi beryani tapi kita nak tahu juga resepi dari Timur Tengah. Mungkin ada sesuatu yang berbeza atau sebaliknya dalam resepi ini. Apa lagi... terus masuk dapur dia.... serbuuuu!
ARABIC WHITE RICE
Ini dia Arabic White Rice... lengkap dengan dakous dan maraq!
CHICKEN MANDHI
Ha... ini dia resepi Nasi Mandhi yang pernah Amie cuba... tapi Amie gunakan lamb! Pertama kali masak resepi ini memang tersangatlah sedapnya! Apalagi bila lamb direbus terlebih dahulu dan kemudian dipanggang, terasalah lembutnya daging! Oleh kerana keenakan hidangan nasi mandhi ini Amie masak sekali lagi sewaktu kami mengadakan kenduri dan bacaan doa selamat. Memang tetamu cukup berpuas hati terutama dengan daging kambing yang ternyata sangat lembut! (Amie buat dua jenis lauk... ayam & kambing).
Nampaknya kali ini puaslah kita menjamu mata dengan pelbagai hidangan nasi dari Timur Tengah yang banyak dipaparkan di dapur Lydia Honey. Jangan lupa untuk mengunjungi Lydia Honey nun di Kuwait... anda pasti teruja dengan paparan pelbagai hidangan dari sana. Buat Lydia Honey, teruskan usaha mengongsi menu dan pelbagai resepi dari sana ye Lydia... orang kata lain padang lain belalang, lain negara lain hidangannya... he heehh tak menjadi pulak pantun kita! Syukran Jazilan....
9 comments
Salam amie
BalasPadamLama x dtg sini
Blog sendiri pun terabai sb malas...hihi
Hebatnya amie boleh msk nasi Arab
as salam kak Amie.....sedapnya....apakata nanti kak Amie dah abih pantang Kak Amie masak........dan.......saya......bawak......perut jerr hu...hu...hu....sedap sangat nie xtahan. Saya pun dah letak link Lydia kat dapo saya...
BalasPadamKasih,
BalasPadamrindu kat dia.... Ni semua air tangan Lydia Honey, Amie baru cuba satu je... nasi mandhi.
Nasya,
waalaikumussalam... memang sedap Nasya, salah satu yang kakak cuba nasi mandhi... dah 2 kali buat, tapi rasa nak buat lagi!
Terima kasih Amie kerana perkenalkan blog ni, menarik masakannya, insyaAllah ummi nak singgah juga nanti.
BalasPadamJaga diri..peluk cium buat Firdaus.
Salam...
BalasPadamKak Amie...nampak sedap2 semua set nasi ni...tiada ka resepinya?
nmpk sedap belaka smua..!
BalasPadamassalamualaikum ...
BalasPadambanyaknya nasi arab .. kami dah tak lalu nak nasi malaysia :-)
Ummiross,
BalasPadamsama-sama kasih Ummi sayanggg...
peluk cium akan disampaikan untuk Firdaus yang kuat menyusu & kuat tidur...bina badan tu.
Rahel,
memang sedap2 Rahel.. resepinya kena selongkar dapur Lydia dong!
Asyifa,
betul tu Syifa...
Mala,
waalaikumussalam... inilah hasil air tangan rakan blogger kita Lydia...
Asslmkm kak.
BalasPadamSue pun suka skodeng dapo Lydia Honey tu. Sj buat seksa perut. Heheeee