Popia Oh! Popia!

7:39 PG

Assalamualaikum.
Awalnya paparan pagi ini...... Apa agaknya yang ingin Amie kongsikan kali ini?


Popia?



Beri titik tumpuan anda pada jam... pukul 5.45 minit pagi! Bukan petang ye. Awalnya sarapan.....  Sebenarnya hari ini giliran kelas anak bujang kedua mengadakan jualan sempena Projek Khidmat Masyarakat  bagi mata pelajaran Pendidikan Sivik & Kewarganegaraan untuk kelas tingkatan 3 di sekolahnya. Lama sudah dia berhasrat untuk jual nasi lemak seperti bujang sulung jual 3 tahun lalu (semasa tingkatan 3 juga), sayangnya Amie tidak sanggup menyediakannya. Akhirnya setelah berbincang dengan rakan sekumpulannya, bujang tengah memutuskan untuk membawa popia sebagai bahan jualan dalam kumpulannya. Popia? Kuih ini nampak moden, sedangkan antara syarat dalam projeknya kena jual kuih tradisional! Kuranglah markah dalam folionya nanti.... Lagi satu, siap lagi dia menyenaraikan intinya supaya dimasukkan udang, ayam cincang bla bla blaaa..... Berapa harga jualannya? 2 batang RM1 atau 3 batang RM1? Sebenarnya bila ditolak campur... tak balik modal pun sebab modal intinya tu! He he ehhh... semangat anak nak berniaga! Untung rugi tolak tepi dulu, yang penting ada pengalaman, dan dia gembira bersama rakan kumpulannya. Biarlah dia lihat sendiri berapa modal dan berapa untung rugi dalam kira-kira semasa membuat laporan projeknya nanti...


Apa pun, ini sahajalah yang dapat Amie bantu bujang tengah. Malam tadi sibuk dia membantu Amie menyiapkan popianya. Dan pagi tadi, seawal pukul 4 pagi Amie mula menggoreng dan siap semuanya sebelum pukul 5.45 pagi. Mata masih mengantuk ni... nak sambung tidur kejap ye... Resepinya seperti di bawah:


Resepi : Popia
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
50 keping kulit popia saiz sederhana
sebiji telur
minyak
sos cili pilihan

Bahan inti:
1 cawan isi udang - cincang
1 cawan isi ayam - cincang
1 tin jagung - toskan airnya
2 biji lobak merah - hiris halus
2 biji sengkuang - hiris halus
3 biji bawang putih - hiris halus
1/2 labu bawang besar - cincang
1 sudu makan serbuk pati ikan bilis

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan ayam dan udang. Gaul sebati.
3. Masukkan lobak merah, sengkuang dan jagung.
4. Masukkan serbuk pati ikan bilis. Gaul hingga mesra.
5. Angkat bahan tumis dan masukkan ke dalam mangkuk penapis.
6. Biarkan seketika supaya kuahnya kering.
7. Letakkan inti di atas kulit popia. Lipat dan gulung. Lekatkan dengan putih telur di bahagian hujungnya.
8. Goreng hingga kekuningan / garing.
9. Angkat dan toskan minyaknya.
10. Hidangkan bersama sos cili pilihan.

Resepi di atas Amie copy paste dari SINI dan untuk anggaran 50 batang saja. Malam tadi gulung 150 batang popia!

13 comments

  1. selamat pagi kak amie....banyak betul kak amie menggulung yea! kalau ada yg tolong ok jugak!!....jom jual,2 singgit...2 singgit....

    BalasPadam
  2. salam k.Amie....wah!!!banyaknye popiah. larat betul k.Amie ni walau dgn baby lagi. kagum sungguh!!!!

    BalasPadam
  3. Morning kak Amie,

    Selamat berbisnes..

    BalasPadam
  4. Waaaa... rajinnya k.Amie ni...

    BalasPadam
  5. Mmg rajin akk amie nie..awal pgi lg kan..rest tau kak..

    BalasPadam
  6. aah amie...
    kalau nak kira inti popiah ni mmg kena guna macam2 sket.. kalau paling ringkas tu letak taugeh je kan... ape pun inti tu yg menyedapkan popiah sebenarnya.. saya ni hari2 bekfes popiah.. sbb popiah feveret saya.. kecuali sabtu ahad sbb dok umah.. tak kuar beli bekfes.. jadi makan apa yg ada kat rumah..

    BalasPadam
  7. rajinnya amie pepagi lg ..dah la ada baby..tabik spring kat amie! saya suka popia dan teringin sgt nk mkn popia basah.

    BalasPadam
  8. kenal jual harga spesel ni sebab inti spesel,sedapnya kak :)

    BalasPadam
  9. assalam
    rajinnya k.amie ni, demi anak2 kan
    apapun sedap popia goreng ni sy pun suka
    krap krup he hee

    BalasPadam
  10. Gagah juga ibu berpantang ni masuk dapur ye..demi anak tersayang..

    BalasPadam
  11. my fav nih kak... lain kali jual sama tante Melly yah.. hehe

    BalasPadam
  12. Amie..tentu seronok anak bujang Amie dan rakan2nya dapat berniaga, mesti laris tu, ummi pun kalau boleh nak beli juga.

    BalasPadam
  13. Salam Puan. saya baru belajar buat popia. Puan ada tips tak untuk bagi popia sentiasa rangup dan. tak lembik

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe